Обикновено тези партии пропускат, че си играят с кибрит до

...
Обикновено тези партии пропускат, че си играят с кибрит до
Коментари Харесай

Росен Йорданов: Партиите, които си играят със страховете на хората относно мигрантите могат да „изгорят“

Обикновено тези партии пропущат, че си играят с кибрит до купа сено

Партии, които популяризират клюки за мигрантите и си играят със страховете на хората бързо могат да „ изгорят “. Това предизвести престъпният психолог Росен Йорданов в изявление пред БНР.

„ Това са партиите в опозиционния набор, които имат популистки профил. Обикновено тези партии пропущат, че си играят с кибрит до купа сено. Пропускат, че това е безконтролно държание, тъй като ксенофобията е част от примитивни и архаични инстинкти, от времето на ловуването, където инстинктът ни да се съхраняваме и предпазваме е мощно застъпен. Затова тази игра е доста рискова “, разяснява Росен Йорданов източниците на стряскащите клюки за заплахата от мигранти у нас.

Йорданов изясни, че в основата постоянно участват фактори като неустановеност, тревога, която нормално тлее, когато в обществото е по-спокойно. Според него на такива въздействия се поддават младежи с съмнение в самочувствието, в самооценката, „ тъй като най-чувствителни на тази тематика са младежите, които не са осведомени “.

Росен Йорданов добави, че това е „ примитивен инстинкт да преглеждаме като опасност другия “.

„ Обществото не предлага благоприятни условия за инициация – културни форми, посредством които да минават от една възрастова група към друга. Навремето това беше казармата, минава се към различен стадий на зрелостта. Такива бабаитски форми на себедоказване, да се биеш на улицата, се оказва себеутвърждаващ, само че деструктивен. И това се експлоатира от политици, които си мислят, че са изключително пресметливи “, разяснява психологът.

Той беше безапелационен, че „ тази истинска концепция “ я е имало и преди Костадин Костадинов, тъй като „ елементарно се стига до човешките страхове "

„ България през последните 30 години е имала такива партии и те не са оцелявали. А и обществото ни има известна имунизация към сходна истеризация. Хилавият митинг онази вечер го сподели “, разяснява Росен Йорданов.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР