Обикновено предсказуемите финансови пазари в Източна Европа внезапно промениха своя

...
Обикновено предсказуемите финансови пазари в Източна Европа внезапно промениха своя
Коментари Харесай

Четири кризи забавят развитието на Източна Европа

Обикновено предсказуемите финансови пазари в Източна Европа ненадейно трансформираха своя курс фрапантно. Причината е въздействието на разнообразните геополитически и стопански опасности, пред които е изправен районът. Такъв извод вършат икономическите и финансовите анализатори на Ройтерс за страните от някогашния соцлагер.

Четири съществени провокации пред Източна Европа се показват като евентуални блокади, които могат да забавят съществено икономическия напредък на страните. На първо място, това са мигрантската рецесия и обтегнатите връзки сред Беларус и Полша. Освен това, районът отбелязва най-силния скок на инфлацията от началото на новия век. От политическа позиция пък способстват две рецесии - тази сред страните (Полша и Унгария) и Европейски Съюз, както и вътрешнополитическите в България и Румъния.

В отчета на Ройтерс се показва, че вложителите от дълго време гледат на района като на хибрид - част от сателитен блок на еврозоната, който е прелъстителен със свръхниски лихвени проценти и по-добрите данъчни ставки, само че въпреки това прекомерно покрай орбитата на въздействие на Русия. Анализаторите на JPMorgan пък пресмятат, че хипотетичният недостиг на Брутният вътрешен продукт в Източна Европа ще бъде към 2 до 3 % за съвсем всички страни.

Въпреки това, упованията са, че идната стопанска система, която ще стигне заветната оценка „ напреднала “ от Международния валутен фонд, ще бъде в Източна Европа. От последните 10 народи, стигнали до групата на " богатите ", цели шест са някогашни комунистически страни от Източна Европа - Чехия, Словакия, Литва, Латвия, Естония и Словения.

Въпреки че определението на МВФ за „ напреднали “ включва качеството на институциите и други субективни фактори, главен отзив остава приходът на глава от популацията да минава 17 хиляди $. Сред малцината, наближаващи този предел, единствената огромна нация е Полша с приход на глава от популацията над 15 хиляди $. Унгария е крачка напред, близо 16 хиляди $, а Румъния е на няколко места обратно с 13 хиляди $. Въпреки това, упованията са най-рано през 2023 година някоя страна да мине заветните 17 хиляди $.

Берлинската Scope Ratings пък изведе България на напред във времето в последния си отчет от предходната седмица, съгласно който за кредитния рейтинг на страната ни е основно да имаме постоянно държавно управление. " Кредитните вероятности на България (с рейтинг BBB+/Стабилен) зависят в забележителна степен от основаването на устойчиво ново държавно управление " се споделя в отчета.

Анализаторът добави, че сериозни фактори, които би трябвало да се следят в този момент, са дълголетието на всяко държавно управление, което ще бъде образувано, както и способността му да извърши условията на Механизма на обменния курс II на Европейски Съюз, като в същото време облекчава обществените безредици, провокирани от хипотетична корупция на предходното държавно управление.

Планът за възобновяване на България пък остава основен детайл за повдигането на крайници на стопанската система с отпуснати близо 6,6 милиарда евро безплатни средства, които съставляват съвсем 11% от Брутният вътрешен продукт на страната за 2020 година. Коефициентът на асимилиране на финансиране от Евросъюза на България остава измежду най-ниските от страните - членки на Европейски Съюз в Централна и Източна Европа - едвам 60% за бюджетния интервал на общността 2014-2020 година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР