Обикновено да изпиеш един аперитив на площад Сан Марко във

...
Обикновено да изпиеш един аперитив на площад Сан Марко във
Коментари Харесай

Кризата с коронавируса и убеждаването на хората: Уроци за Европа от Италия

Обикновено да изпиеш един аперитив на площад " Сан Марко " във Венеция би коствало цяло положение. Не и на 3 март, когато притежателите на заведения предлагаха гратис пиво за всичко поръчано в опит да привлекат клиенти, до момента в който градът се изпразваше на фона на разрастващата се зараза от ковид в Италия. Идеята беше тази оферта да важи един месец, споделя " Гардиън ".

Собствениците на бизнес мъчно могат да бъдат винени за страховете за последствията от ковид върху прехраната им, изключително на фона на объркващите послания от водачите.

На 27 февруари, четири дни, откакто 11 града в северната част на страната бяха сложени под карантина и когато 17 души починаха от вируса, а 650 бяха инфектирани, Никола Дзингарети, водачът на ръководещата Демократическа партия, отпътува за Милано, чийто регион, Ломбардия, е центърът на епидемията, за аперитив с група студенти. " Не би трябвало да променяме навиците си ", написа той в обява в обществените медии. " Нашата стопанска система е по-силна от страха, дано излезем за по аперитив, кафе или с цел да хапнем пица ".

В същия ден Бепе Сала, кметът на Милано, показа видео с лозунга " Милано не стопира ". Клипът съдържаше фрагменти с хора, които се прегръщат хранят се в заведения за хранене, разхождат се в паркове и чакат на гари. Девет дни след пътуването му до града, когато броят на смъртните случаи се беше нараснал до 233, а този на доказаните случаи на инфектираните - до 5883, Дзингарети разгласи, че е болен от новия вирус.

Опитът на Италия може да послужи като предизвестие за други европейски страни, които наподобява следват сходна траектория на заразяване.

Джузепе Панталео, обществен психолог в университета Vita-Salute San Raffaele в Милано, сподели: " В началото хората не имаха вяра какво се случва, тъй че политици като Дзингарети и други просто желаеха да успокоят популацията. Той отиде в Милано, с цел да показва, че някакви форми на обществено държание към момента са безвредни и че държавното управление работи за решение и по този начин нататък, само че той, несъмнено, подцени риска ".

 Кризата с ковид и убеждаването на хората: Уроци за Европа от Италия
© Reuters

Между лекарите също имаше конфликти, защото някои одобриха вируса съществено, а други го дефинираха като единствено малко по-сериозен от грип.

Докато вирусът се разпространяваше, хората се обърнаха към хумора, с мемета и видеа, които се споделяха в обществените мрежи, в това число едно с италианска баба, даваща препоръки за миенето на ръцете.

" Дали в обществените си групи или в обществените мрежи, хората реагираха с смешки и подигравка ", разяснява Панталео. " Смехът е доста честа реакция при хората, които са се изправили пред концепцията за гибелта. Но, несъмнено, в тези начални дни никой не я смяташе за сериозна опция ".

Целувките по бузите бяха неразрешени, а обществената отдалеченост се предлагаше. Хората обаче продължаваха да са на открито, да посещават питейни заведения, заведения за хранене, паркове и плажове. Без учебни заведения или университети, младежи и студенти използваха възможостта да се срещат повече с другари.

В по-голямата си част животът продължи както нормално до неочакваната смяна на 8 март, когато смъртните случаи от COVID-19 скочиха с повече от 50%. Премиерът Джузепе Конте подреди карантина на цяла Ломбардия и 14 други провинции в съществено наранени северни райони. Новините за карантината изтекоха в италианските медии няколко часа преди формалното ѝ оповестяване, което накара хиляди хора от юга, намиращи се в Северна Италия, да тръгнат към домовете си.

 Кризата с ковид и убеждаването на хората: Уроци за Европа от Италия
© Reuters

Националната обсада пристигна на 10 март, само че ограниченията фактически започнаха да се осъзнават няколко дни по-късно, когато питейни заведения, заведения за хранене и други нежизненоважни магазини бяха затворени в цялата страна. Тонът на Конте стана по-ясен и по-директен. Той благодари на италианците за " големите жертви ", които вършат за общото богатство и продължи да приканва хората да останат по домовете си.

Сара Раджинели, психолог в Анкона, в района Марке, сподели: " В момента, в който политиците се трансформираха и започнаха да приказват по по-ясен и пряк метод, държанието на хората също се промени. В момента, в който на италианците бе казано да си останат удома и бяха въведени строги ограничения за ограничение, болшинството от популацията ги съблюдава ".

 Джузепе Конте
© Reuters

Джузепе Конте

Въпреки това за една седмица полицията санкции над 40 хиляди души за нарушение на разпоредбите на карантината, съгласно които хората могат да пътуват единствено в случай че е извънредно належащо, да вземем за пример за работа, по здравословни аргументи или с цел да отидат до супермаркета. През последните дни полицията ускори инспекциите, а военни обикалят по улиците на Неапол и Сицилия. Може би разбирайки неправилно разпоредбите, хората отидоха да потичат или да се разходят в парка, което докара до затваряне на парковете в събота. Хората към момента могат да спортуват на открито, само че в случай че са близо до домовете си.

След още един внезапен скок в смъртните случаи в събота през нощта, достигайки 4825, Конте изнесе още една трагична тирада, обявявайки, че всички компании, като се изключи тези, доставящи съществени храни и услуги, би трябвало да затворят. " Това е най-трудната рецесия в нашия следовенен интервал ", акцентира той.

Панталео разяснява: " Сега ние в действителност сме свързани с опцията да умрем - било то самите ние, член на фамилията или другар, одобряваме го съществено и сме все по-мотивирани да се държим в сходство със обществените правила ". " Така че образецът, даван от институциите, е доста значим, тъй като в случай че нормите са ясни и груповите водачи се придържат към тях, тогава ние ще ги следваме. Освен това нашето самочувствие ще се увеличи, тъй като действаме дружно към една обща цел, допринасяйки даже и с това да бъдем допустимо най-спокойни у дома ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (937)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР