Обичайните лекарства, взимани от хиляди пациенти за Паркинсон, могат да

...
Обичайните лекарства, взимани от хиляди пациенти за Паркинсон, могат да
Коментари Харесай

Лекарства за Паркинсон могат да доведат до проблемно поведение


Обичайните медикаменти, взимани от хиляди пациенти за Паркинсон, могат да ги трансфорат в натрапчиви комарджии, предизвестява ново проучване.

Експерти са разкрили връзка сред допаминовите агонисти

(лекарства, употребявани основно за лекуване на положения, свързани с недостиг на допамин) и импулсивните разстройства. Такива са склонността към преяждане, честото извършване на покупки и натрапчивото полово държание.

Около 127 000 души във Англия страдат от заболяването на Паркинсон, а в Съединени американски щати са към един милион.

Допаминът в мозъка, една от функционалностите на който е обвързвана с регулирането на придвижването, последователно понижава при тези пациенти.

Изследователи от университета Сорбон в Париж са изучили 411 пациенти, приемащи някои от известните за заболяването медикаменти, с цел да създадат заключението. Доброволците са проследени в интервал от приблизително три години и са били разпитвани за нарушавания на импулсния си надзор, като натрапчиво

извършване на покупки. Установена е разлика в степента на натрапчиво държание сред пациентите, които са приемали медикаментите, и тези, които не са. 12% от тези, които в никакъв случай не са употребявали този тип лекарства, са траяли да се борят с

разстройствата

- спрямо 52% в другата група.

Изследователите са разкрили, че рискът от нарушавания на контрола на импулсите е по-голям при тези, взимащи по-високи дози допаминови агонисти. Pramipexole

и

ropinirole са двете медикаменти, свързани с най-голям риск от развиване на такива нарушавания.

Общо 30 души с

разтройства на импулсния надзор, които са спрели приема на допаминови агонисти, също са били проследени в изследването. С течение на времето тези разтройства при тях последователно са изчезнали. Като при половината от хората това се е случило година след преустановяване на приема.

Д-р Жан-Кристоф Корвол, създател на проучването, разгласява резултатите от изследването в списанието Neurology.

Свързани публикации.. Близо 13 000 българи са с болест на Паркинсон 0 Д-р Елена Чорбаджиева: Пациенти с болест на Паркинсон се връщат на работа след слагането на помпа с интестинален гел 0 Болест на Паркинсон и дефицит на витамин D - има ли връзка? 0

Там той споделя, че разстройствата на контрола на импулсите при хора, приемащи допаминови агонисти, са по-чести, в сравнение с са предполагали. А тези разстройства могат да доведат до съществени финансови, правни, обществени и психически проблеми.

Страдащите от заболяването на Паркинсон в България са близо 13 000.

Това е прогресивно неврологично положение , което унищожава клетките в частта на мозъка, която управлява придвижването. Част от симптоматиката включва мускулна вдървеност, закъснение на придвижването, тремор, нарушаване на съня, хронична отмалялост, влошено качество на живот и може да докара до тежки увреждания.

Понастоящем няма лекуване, с което да се

спре прогресията на болестта, само че стотици научни проучвания са в ход, с цел да се опитат да трансформират това.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР