Обичаят джамали за поредна година огласи тополовградското село Орешник и

...
Обичаят джамали за поредна година огласи тополовградското село Орешник и
Коментари Харесай

Джамали за поредна година огласиха тополовградското село Орешник


Обичаят " джамали " за поредна година огласи тополовградското село Орешник и по този начин близо вековната традиция на локалните поданици бе спазена. Това заяви за Българска телеграфна агенция кметът на селото Тодорка Аранаудова. Облечени в агнешки, овчи и кози кожи мъже, накичени на кръста със звънци, хлопатари и чанове, започнаха още от мрачно обиколка във всяка къща в селото.

По обяд извиха хоро пред кметството и приключиха ритуала на поляна в западния завършек на селото в ранния следобяд. Наистина обичаят доста наподобява на кукерския, само че има и детайли, които го отличават от него, посочи Арнаудова. Традицията е пренесена от изселници от Източна Тракия към 30-те години на предишния век, откъдето са и днешните потомци на локалните. Няма година, в която обичаят да не се състои – даже в миналите пандемични времена, уточни кметът. 

Подготовката стартира повече от месец преди първия ден на новата година, описа Арнаудова. Тя включва обработката и шиенето на ритуалните кожени облекла и подготовката на звънците, които би трябвало да се схождат музикално. В дребните часове на новогодишното утро костюмите се обличат и шествието, съпровождано от спонтанен оркестър, може да стартира.

Сред джамалите има и пепелаши – също мъже с намазани със сажди лица, които носят кожени торби с пепел. Групата от към 20 души, измежду които и дребни деца, влезе във всяка къща, където бе посрещана от домакините. Джамалите назовават за здраве, благодат и добра година, а пепелашите ръсят пепелта със същите пожелания. Вярването е, че звукът от звънците гони злите сили.

Трима са натоварени със специфични функции – " момата ", " касиера " и " доктора ". Облеченият в женски одежди момък постоянно става обект на задявки от по-големи смелчаци и опит да бъде " откраднат ". Пепелашите обаче го пазят. " Касиерът " и " докторът " също са уместно дегизирани.

Празникът бе същинска атракция освен за жителите на селото. Много любопитни фенове – повече от предходните години, пристигнаха особено за случая и от прилежащите села, от общинския център Тополовград, че и от по-далече, свидетелства Арнаудова.              
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР