Обичате авокадо тост? Или пък предпочитате гуакамоле? И в двата

...
Обичате авокадо тост? Или пък предпочитате гуакамоле? И в двата
Коментари Харесай

11 интересни факта за плода, който всички смятаме за зеленчук

Обичате авокадо тост? Или пък предпочитате гуакамоле? И в двата случая очевидно сте почитател на авокадото.

Вижте няколко забавни и занимателни обстоятелства за зеленото естествено знамение.

Въпреки че авокадото постоянно е наричано зарзават, то в действителност е плод, принадлежащ на семейство Lauraceae. Името му идва от испанската дума aguacate, която пък произлиза от мексиканската дума ahuacatl.

Първоначално авокадото е наречена " алигаторска круша ", откакто един ирландец през 1696 година назовава по този начин своето дърво с авокадо.

Според Световните върхове на Гинес, най-тежкото авокадо е 2.5 кг. Плодът, който слага върха на 3 януари 2018 година, принадлежи на Фелисидад Пасало от американския щат Хавай.

Конкистадорите употребяват авокадото за произвеждане на мастило. Те откриват, че семената отделят течност, която става алена след излагане на въздух.

Авокадото се отглежда най-вече в Мексико. Учените даже са разкрили доказателства, че плодовете са употребявани още 10 000 година прочие Хр. в тази страна.

Авокадото е скъпо - или най-малко спрямо множеството плодове, заради високата цена на труда. Високо висящите плодове, които се берат единствено ръчно, се изтръгват от дърветата благодарение на дълги колове.

Въпреки че зрее на дървото, авокадото узрява единствено след прибиране на реколтата. Най-лесният метод да го подтикнете да направи това по-бързо вкъщи е да го държите в кафява хартиена торбичка при стайна температура.

За да видите дали авокадото е узряло, проверете тежестта и цвета му. Напълно узрял плод ще бъде тежък за размера си и с по-тъмен нюанс.

Те са считани за знак на любовта и плодородието при ацтеките, защото авокадовите дървета не могат да се самоопрашват и се нуждаят от друго дърво, с цел да се развият.

Авокадото е богато на витамини, хранителни субстанции и фибри (разтворими и неразтворими). Те също имат повече калий, в сравнение с бананите и повече протеин, в сравнение с всеки различен плод.

Кучетата или котките могат да бъдат хранени с авокадо, само че единствено с отстранена обвивка, защото тя може да бъде отровна за животните. /profit.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР