Обезпокоително е, че закон с толкова важни последствия беше придвижен

...
Обезпокоително е, че закон с толкова важни последствия беше придвижен
Коментари Харесай

Закон за национална сигурност на Хонконг хвърли в смут ООН, ЕС и Великобритания

" Обезпокоително е, че закон с толкоз значими последици беше придвижен през законодателния орган посредством ускорена процедура, макар сериозните опасения, изразени по отношение на несъвместимостта на доста от неговите разпореждания с интернационалното право в региона на правата на индивида ", съобщи в изказване висшият комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк.

Коментарите бяха направени в деня, когато хонконгските законодатели единомислещо одобриха новия законопроект единствено две седмици след първото му показване, ускорявайки приемането на значим законодателен акт, който съгласно критиците в допълнение заплашва свободите в града. Пакетът от ограничения, прочут като член 23, санкционира закононарушения, измежду които измяна, бойкот, подстрекаване към протест, кражба на държавни секрети, външна интервенция и шпионаж, с присъди, вариращи от няколко години до пожизнен затвор.

Законодателството следва наложения от Китай закон за националната сигурност, признат през 2020 година след бурни улични митинги година по-рано. След налагането на закона десетки продемократични деятели бяха вкарани в пандиза, а законодателството провокира и наказания от страна на Съединени американски щати, в това число против висши държавни чиновници.

В изказването на Тюрк се споделя, че необятно дефинираните и неразбираеми разпореждания в закона могат да доведат до " криминализиране на необятен кръг от дейности, предпазени от интернационалното право в региона на правата на индивида, в това число свободата на изложение, мирните събрания и правото да се получава и популяризира информация ". Приемането му без " изчерпателен развой на разискване и смислени съвещания е стъпка обратно за отбраната на правата на индивида в Хонконг ", прибавя той.

В настрана изказване Европейски Съюз съобщи, че е угрижен за " евентуалното влияние върху правата и свободите на хората в Хонконг ". " Това също по този начин повдига въпроси по отношение на дълготрайната прелест на Хонконг като интернационален бизнес център ", съгласно изказването, което приканва специфичния административен регион да укрепи доверието във " високата степен на автономност ", предоставена според формулата " една страна, две системи ", призната при връщането на Хонконг от английско към китайско ръководство през 1997 година

Англия от своя страна съобщи, че законодателството ще повлияе на репутацията на Хонконг като интернационален град, който зачита върховенството на закона, има самостоятелни институции и пази свободите на жителите си.

В отговор Китай прикани Лондон да спре да насочва " голословни обвинявания " по отношение на член 23, се споделя в изказване на посолството на Пекин във Англия.

Службата на Държавния съвет на Китай по въпросите на Хонконг и Макао акцентира, че законът ще " обезпечи просперитета и стабилността на Хонконг ", както и ще отбрани ползите на задграничните вложители, демокрацията и свободата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР