Обезопасяват опасното кръстовище за кв. Зора“ в града, обсъден бе

...
Обезопасяват опасното кръстовище за кв. Зора“ в града, обсъден бе
Коментари Харесай

Строим четирилентова пътна връзка между Стара Загора и АМ „Тракия“ от средата на 2024 година

Обезопасяват рисковото кръстовище за кв. „ Зора “ в града, разискван бе и ремонтът на третокласния път Мъдрец - Обручище

След средата на 2024 година ще стартира уширението на основен път I-5 от Автомагистрала „ Тракия “ до входа на Стара Загора. Петкилометровата пътна права, която е съществена връзка на града с автомагистралата, ще се удвои с две нови ленти. Това разгласи зам.-министърът на районното развиване и благоустройството инж. Ивайло Стайков. Той посети област Стара Загора по отношение на осъществяването на значими инфраструктурни обекти. Шосето е извънредно натоварено, като се употребява и от директния трафик, минаващ през Прохода на републиката и Шипка. Разширението се чака от обществеността повече от 10 години.

Зам.-министър Стайков изясни, че към днешна дата е осъществено отчуждение на нужните парцели за създаване на новите ленти, като смяната е отразена и в кадастралната карта. Предстои до края на лятото да се разгласи социална поръчка за актуализиране на съществуващите планове, както и допроектиране, според актуалните условия. „ Физическото осъществяване на плана ще стартира следващата година. Ние ще подсигуряваме открити процедури, транспарантни публични поръчки, конкурентост и прецизен надзор за качествено осъществяване “, акцентира инж. Стайков. Той увери, че ще се следи и прецизно за съблюдаване на заложените периоди.

Община Стара Загора и Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще работят взаимно за решение на казуса с обезопасяването на кръстовището за кв. „ Зора “ на основен път II-66 Стара Загора - Нова Загора, стана ясно след среща на зам.-министър Стайков с кмета на общината Живко Тодоров. Двете институции ще подхващат краткосрочни и дълготрайни ограничения за обезопасяване на придвижването в сектора, в който стават произшествия. До месец ще се проектира, съгласува и извърши нова краткотрайна организация на придвижване в региона. Тя ще включва разнообразни ограничения за ограничение на скоростта и обезопасяване на трафика.

Паралелно с това ще стартира работата по осъществяване на план за ново кръгово кръстовище. Той ще бъде дарен от Индустриална зона „ Загоре “ на община Стара Загора и Агенция „ Пътна инфраструктура “. Те ще подпишат съглашение, с което ще се регламентират нужните дейности за взаимно осъществяване. „ Очакванията са строителството да стартира напролет на идната годината “, уточни зам.-министър Стайков.

На среща в Областно пътно ръководство – Стара Загора с присъединяване на шефа на ВиК инж. Радостин Миланов, шефа на Областното пътно ръководство Стойка Калудова и специалисти от АПИ, бе показана информация по отношение на процедурите за главен ремонт на третокласния път III-5504 Мъдрец - Гълъбово. Беше дискутиран казуса с нуждата от подмяната на водопроводната мрежа в селата Обручище, Медникарово и Искрица, които са в обсега на шосето. Зам.-министър Стайков разпореди управленията на ВиК – Стара Загора и на АПИ да дават в къси периоди отчети и документално предложение за опциите за замяна на мрежите. Той посочи, че е наложително главният ремонт на пътя да стартира допустимо най-скоро.

В Стара Загора зам.-министър Стайков се срещна и с хода на осъществяване на плана за замяна на водопровода и канализацията, който се извършва от ВиК. Той прикани водното сдружение да показа пред обществеността настоящи и реалистични графици за хода на осъществяване на строителните действия, с цел да се знае коя улица ще се разкопава, къде ще има проблеми с водоснабдяването и къде ремонтите са приключени. „ Ще задължим изпълнителите да подхващат ограничения и за минимизиране на запрашаването, като ще се приложат всички ограничения за надзор “, акцентира зам.-министърът. Очакванията на ВиК – Стара Загора са дейностите по водния цикъл да приключат тази есен.

*Източник: www.mrrb.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР