Обезлюдена земя, съществуваща само в мечтите на депортираното ѝ население

...
Обезлюдена земя, съществуваща само в мечтите на депортираното ѝ население
Коментари Харесай

Когато британците и САЩ ни прогониха от райския ни остров

Обезлюдена земя, съществуваща единствено в фантазиите на депортираното ѝ население - в продължение на близо 60 години архипелагът Чагос в Индийския океан е английска колония. На 27 април 1973 година са депортирани и последните останали локални поданици - преместени са принудително на остров Мавриций. На тематиката се стопира немската обществено-правна телевизия АРД. 

" Тогава всичко се разпадна "

Лисеби Елисе е била 20-годишна, преди малко омъжена и бременна с първото си дете, когато е трябвало да се качи на кораба. " Можехме да вземем единствено по един матрак, нищо друго. Натовариха ни в товарното поделение, някои се разболяха там. До Мавриций пътувахме четири дни ", споделя дамата пред АРД.

Накрая тя ражда мъртво дете. " Ние, жителите на Чагос, бяхме народ. Но внезапно всичко се разпадна ", споделя още Елисе.

Заради една военна база

В основата на всичко това стоят военните, научаваме по-нататък от обявата на АРД. В началото на 1960-те години, в разгара на Студената война, Съединени американски щати си търсели незабавно място за военна база в Индийския океан. Тогава услугите си предложила Англия, най-верният съдружник на Съединени американски щати: остров Мавриций в Индийския океан е английска колония, от която се ръководи и остров Диего Гарсия, един от по-големите в архипелага Чагос, към който американците демонстрират интерес.

И защото Мавриций също е желал да се отърси от колониалната взаимозависимост, Лондон дава обещание на Мавриций самостоятелност, в случай че се откаже от островите Чагос, които да преминат към Британската корона, напомня историята АРД. 

Така през 1965 година е основана последната английска колония в Африка. Очевидно тогава в Лондон са решили, че при население от едвам 2000 души на Чагос, рискът някой да направи от това интернационален въпрос, е бил прекомерно дребен, показва още немската обществено-правна медия.

" Това разруши сърцата ни "

Съединени американски щати са държали остров Диего Гарсия да бъде изцяло опразнен - като мярка за сигурност. Затова и на всички хора, родени на архипелага и живеещи в чужбина, им е било неразрешено да се връщат в родината, а по-късно всички поданици на Диего Гарсия са били изселени на прилежащите острови.

Лисеби Елисе, която тогава е живеела на остров Диего Гарсия, споделя, че първо са избили всички кучета. " Преди да ни отведат, те събраха кучетата и ги затвориха в една постройка, след което им пуснаха токсичен газ. Това разруши сърцата ни ", си спомня тя.

" Престъпление против човечеството "

Международният углавен съд разгласи изселванията за незаконни, споделя за АРД английският юрист по интернационално право Филип Сендс. " Депортациите са закононарушение против човечеството и точка по въпроса ", безапелационен е той.

В момента се договарят детайлностите към връщането на островите Чагос на Мавриций, като да вземем за пример компенсациите за изселените лица и периодите за наемането на военната база на остров Диего Гарсия. Сегашният контракт изтича през 2036 година, само че Мавриций наподобява е подготвен да предложи удължаването му с още 99 години, с цел да пречупи английската опозиция против връщането на архипелага.

Коренното население ще може да се върне на архипелага. " Но той към този момент не е тогавашната тяхна самостоятелна страна - там към този момент е Мавриций. А това е неприемливо от позиция на интернационалното право ", споделя още Сендс пред АРД.

***
Разгледайте и тази фотогалерия от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР