Обезлесяването в бразилската Амазонка е намаляло с 66 процента през юли

...
Обезлесяването в бразилската Амазонка намаля през юли до нивото си
Коментари Харесай

Обезлесяването в бразилската Амазонка намаля през юли до нивото си най-ниското ниво за месеца от 2017 г., според предварителните данни на правителството.

Сателитни данни от Националния институт на Бразилия за космически изследвания (INPE) в четвъртък посочи, че 500 квадратни километра (193 квадратни мили) от тропическите гори бяха изсечени през месеца, спад от 66 процента спрямо същия период преди година.

През първите седем месеца на годината дефор. estation е спаднал с кумулативни 42,5 процента спрямо същия период на 2022 г., показват предварителните данни на INPE.

Данните идват, след като данните от миналия месец показват, че обезлесяването в Амазонка е намаляло с 34 процента през първата половина на 2023 г.

Последователните спадове през юни и юли са особено обещаващо, тъй като месечните данни за обезлесяването на Амазонка често се увеличават този път година, когато времето стане по-сухо.

„Виждаме кривата на растеж на обезлесяването ve invert“, каза секретарят на министерството на околната среда Жоао Пауло Капобианко пред репортери в Бразилия .

Свежите данни идват като президент Луис Инасио Лула да Силва се събира следващата седмица с лидери на страни от Амазонка за a среща на върха в Северна Бразилия, за да обсъдят начини за защита на най-голямата тропическа гора в света.

Президентът Лула каза в сряда, че срещата на върха ще се стреми да изготви обща политика за първи път защита на региона, което ще включва справяне със сигурността по границите и искане на частния бизнес да помогне за повторното залесяване на 30 милиона хектара (74 милиона акра) деградирала земя.

Левият лидер Лула встъпи в длъжност през януари обеща за прекратяване на обезлесяването до 2030 г., след като унищожаването се увеличи при неговия предшественик Жаир Болсонаро , който намали усилията за опазване на околната среда.

Говорейки пред международните медии в сряда, Лула каза: „Знаем, че носим отговорност да убедим света, че инвестирането е евтино, ако става дума за спасяване на тропическите гори.“

„Светът трябва да ни помогне да запазим и развием Амазонка“, добави той.

Експертите похвалиха намаляването на обезлесяването в първите месеци на администрацията на Лула, като същевременно призовава за продължаване на бдителността следващите месеци, когато пожарите и голите сечи често достигат пика си в региона.

„Това е много значителен спад за сушилня месец“, каза научният мениджър на WWF-Бразилия Мариана Наполитано.

„Това ни показва, че спешните мерки, които бяха взетите, особено командните и контролните, са работили . Но обезлесяването остава на високи нива и за да го спрем до 2030 г., ще са необходими повече структурни мерки.“

Миналия месец министърът на околната среда на Бразилия Марина Силва каза, че намаляването на обезлесяването е пряк резултат от правителството на Лула, което бързо увеличи ресурсите за прилагане на екологичните мерки.

По време на мандата на Болсонаро 2019-2022 г. обезлесяването на Амазонка се е увеличило със 75 процента в сравнение със средното за предходното десетилетие. Крайнодесният бивш лидер призова за повече земеделие и добив на защитени земи, заявявайки, че това ще извади региона от бедността.

Опазването на околната среда е ключов въпрос, докато южноамериканският търговски блок Меркосур преговаря за дълго отлагано споразумение за свободна търговия с Европейския съюз.

ЕС наскоро отправи нови искания към четирите държави от Меркосур – Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай – за борба с престъпленията срещу околната среда.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР