Обезлесяването в Амазония е намаляло с 33,6% през първите шест

...
Обезлесяването в Амазония е намаляло с 33,6% през първите шест
Коментари Харесай

Бразилското правителство: Обезлесяването на Амазония е намаляло с една трета до 2023 г.

Обезлесяването в Амазония е намаляло с 33,6% през първите шест месеца от мандата на президента на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва в съпоставяне със същия интервал на 2022 година, заяви държавното управление. Данните сочат, че площта на тропическите гори се е свила с 2649 кв. км през интервала януари-юни тази година, което е по-малко от 3988 кв. км през тези шест месеца на миналата година при ръководството на някогашния президент Болсонаро. Публикуваните държавни сателитни данни обаче към момента не са тествани по самостоятелен метод.

Преди време Лула даде обещание да постави край на обезлесяването до 2030 година , само че той е изправен пред голямо предизвикателство за постигането на тази цел, защото площта на тропическите гори, за се твърди, че е затрита при неговото ръководство, е над три пъти по-голяма от площта на Ню Йорк.

През последните няколко години се следи обезпокоително повишаване на обезлесяването както в страната, по този начин и в други елементи на света. Амазонската дъждовна гора е основен буфер в световната битка против климатичните проблеми. Новите сателитни данни бяха показани от бразилския Национален институт за галактически проучвания (INPE) през вчерашния ден.

„ Постигнахме устойчива наклонност за понижаване на обезлесяването на Амазония, “, съобщи пред кореспонденти министърката на околната среда Марина Силва.

Институтът за галактически проучвания е откроил юни като месеца, през който е маркиран рекорден спад от 41% в изсичането на горите в съпоставяне със същия интервал на миналата година. Лула , който встъпи в служба през януари, даде обещание да промени радикално политиката на крайнодесния си предходник Жаир Болсонаро , който насърчаваше добива на потребни изкопаеми в земите на коренното население в Амазония. По-рано тази година Лула разгласи, че ще бъдат построени шест нови резервата за коренното население, като забрани добива на потребни изкопаеми и ограничи земеделието с комерсиална цел в тях.

Макар че обезлесяването е намаляло, горските пожари са се нараснали , демонстрира статистиката. Само през юни системите за сателитно наблюдаване са записали 3075 пожара в Амазония – най-големият брой от 2007 година насам. Много от пожарите, при които се отделят големи количества въглеродни излъчвания, са свързани с изсичането на обезлесени преди този момент площи.

Лула, който преди този момент беше президент на Бразилия в интервала 2003-2010 година, също по този начин упорства най-богатите страни в света да платят обилно за разнообразни начинания , ориентирани към опазването на тропическите гори .

През април проучване на мониторинговата мрежа Global Forest Watch сподели, че през миналата година в света е изчезнала тропическа гора с размерите на Швейцария, защото изсичането на дърветата се е нараснало.

В проучването се споделя още, че горски площи с размера на 11 футболни стадиони са били унищожавани всяка минута през 2022 година, като Бразилия господства в тази отрицателна наклонност . Това демонстрира, че политическото заричане за преустановяване на обезлесяването, поето от международните водачи на Конференцията на Организация на обединените нации за изменението на климата в Глазгоу през 2021 година, е било много надалеч от оповестените цели.

Амазония е най-голямата дъждовна гора в света и 60% от нея се намира в Бразилия. Поради огромния брой дървета, растящи в нея, тя постоянно е наричана „ белите дробове на планетата “ поради метода, по който дърветата всмукват въглеродния диоксид и отделят О2.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР