Обещах да направя всичко по силите си, за да мобилизирам

...
Обещах да направя всичко по силите си, за да мобилизирам
Коментари Харесай

Шефът на ООН: Пълна лудост е новата надпревара в ядреното въоръжаване

" Обещах да направя всичко по силите си, с цел да активизирам страните към нуждата от унищожаване на тези разрушителни средства от лицето на земята ", съобщи той в последния ден от сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. " Ситуацията е незабавна. Започва обезпокоителна конкуренция във въоръжаването. Броят на нуклеарните оръжия може да се усили за първи път от десетилетия насам ", сподели той и изрази страдание, че " световната архитектура за разоръжаване и неразпространение се разклаща ".

 

" С модернизирането на нуклеарните арсенали тези оръжия стават все по-бързи, по-прецизни и по-невидими. За следващ път се употребява опасността от нуклеарни оръжия. Това е цялостна полуда. Трябва да обърнем хода на събитията ", съобщи Гутериш.

 

Защото " всяко потребление на нуклеарни оръжия, без значение къде, по кое време или при какви условия, би провокирало филантропична злополука с колосални размери. Това не е хипербола ", акцентира генералният секретар на Организация на обединените нации.

 

Във връзка с това Гутериш прикани нуклеарните сили да " дадат образец ", като се ангажират " в никакъв случай и при никакви условия да не употребяват нуклеарни оръжия ".

 

Генералният секретар прикани и за " цялостен мораториум " върху нуклеарните опити.

 

" Светът прекомерно дълго живя в сянката на нуклеарните оръжия. Нека да се отдалечим от пропастта ", прикани той, като изрази вяра, че тези оръжия ще могат да се трансфорат " в реликви от предишното ".

 

Гутериш не назова нито една страна, само че мненията му във връзка Международния ден за цялостно унищожаване на нуклеарните оръжия идват в миг, когато войната в Украйна още веднъж разпали страховете от потребление на нуклеарни оръжия. Международната общественост е загрижена и за други елементи на света, по-специално Северна Корея и Иран, които отхвърлят да желаят да се снабдят с нуклеарни оръжия, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР