Обемът от сделки за първите 6 месеца на годината е

...
Обемът от сделки за първите 6 месеца на годината е
Коментари Харесай

Цените на имотите се запазват, но има спад в обема на сделките

" Обемът от покупко-продажби за първите 6 месеца на годината е -12% в страната. За по-големите градове се движи от -12 до -17% ". Това съобщи пред БНР Добромир Ганев - ръководител на Националното съдружие " Недвижими парцели ". Той посочи, че сравнението е по отношение на същия интервал на предходната година, като последните 2 години са били най-силните от 15 години обратно. 

Експертът не чака смяна в трендовете. По думите му  няма да има спад в цените на парцелите, а по скоро ще има спад на растежите .
 
Потвърдили са се и упованията за понижаване на размерите:

" В първото 6-месечие започнатото ново строителство в София е с 56% по-малко.  Предприемачите са много внимателни в тази обстановка ". 

" В София към 50% от покупко-продажбите се случват с някакво ипотечно кредитиране , което е най-високият %. В останалите огромни градове той доближава най-много 35, в някои и под 30% ", уточни той и даде за образец Съединени американски щати, където ипотечното кредитиране като присъединяване в покупко-продажбите е в над 75-80%.
 istock istock
По думите му  България към момента има много закостенял пазар във връзка с приемане на ипотечно кредитиране  за придобиване на парцел. Това е обвързвано и с приходите на популацията, изясни Ганев.

Той уточни упованията на специалистите в банковия бранш по отношение на лихвите:

" Може би лихвите по ипотечното кредитиране ще се усилят в границите на 0,5% в идващите месеци. Към момента лихвите по ипотечното кредитиране в България са вторите най-ниски в Европа  след Малта. Ние виждаме ипотечно кредитиране, което се свива през първото 6-месечие единствено с 3% ".

Добромир Ганев съобщи, че  на годишна база в България се вършат към 230-240 хиляди покупко-продажби с недвижими парцели , което съгласно него, е нищожен % по отношение на популацията на страната. 

При наемите наклонността е на леко повишаване , акцентира още специалистът. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР