Обемът на световните водни резервоари намалява в последните 20 години,

...
Обемът на световните водни резервоари намалява в последните 20 години,
Коментари Харесай

Обемът на водохранилищата в световен мащаб намалява

Обемът на международните водни резервоари понижава в последните 20 години, макар че има растеж в строителството и това води до увеличение на потенциала им, съобщи Ройтерс, като цитира данни от изследване.  

Новите язовири обаче няма да са задоволителни за решение на казуса с възходящите водни ресурси.

Сателитните данни демонстрират, че количеството на водата, съхранявана в 7245 резервоара по целия свят, е намаляло в интервала сред 1999 година и 2018 година, макар че потенциалът им се е нараснал с 28 кубични километра годишно, се споделя в проучването, оповестено в изданието.

Климатичните промени са " сериозен фактор " за понижаване на успеваемостта на водохранилищата, както повишението на търсенето на вода, споделя Хуейлин Гао от Тексаския университет " Ей енд Ем ", водещ създател на изследването. " Дори в случай че температурите спрат да се покачват, възходящото търсене и новото строителство евентуално ще продължат ", прибавя тя.

Намаляването на размерите на водохранилищата е съсредоточено на юг, изключително в Африка и Южна Америка, където търсенето на вода се усилва бързо и новите резервоари не се запълват с темповете, с които се е очаквало, написа Българска телеграфна агенция. В изследването не е регистрирано въздействието на утаяването - непрекъснат проблем, който се чака да понижи потенциала на хранилищата с една четвърт до 2050 година, излиза наяве от документ от януари на Организация на обединените нации.

Продължителните засушавания повдигат въпроси за опциите за създаване на огромни резервоари. Миналото лято в Китай производството на хидроенергия понижа вследствие на рекордно високите температури в региона на река Яндзъ.

От Международната асоциация по хидроенергетика споделят, че новите язовири и водохранилища играят " решаваща роля за намаляване на последствията в епохата на възходящи климатични екстремуми ", като улесняват регулирането на водните потоци.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР