Обединеното кралство върна на България незаконно изнесени културни ценности. Това

...
Обединеното кралство върна на България незаконно изнесени културни ценности. Това
Коментари Харесай

Великобритания ни върна голямо количество археологически артефакти

Обединеното кралство върна на България нелегално изнесени културни полезности. Това стана на публична гала в Посолството на Република България в Лондон.

Сред стотиците предмети, върнати през днешния ден на България, има златни и сребърни монети, бижута, медицински принадлежности и дребни пластики.

Артефактите са от Античността и ранното Средновековие, а съгласно експертите, които участваха през днешния ден на предаването им на българската страна, една от монетите би могла да доближи на аукцион тук 10 хиляди паунда.

 Снимка: Министерство на културата

Те са хванати при три интервенции против трафик на предмети с иманярски генезис и се връщат на България под формата на доказателства по следствие.

 Снимка: Министерство на културата

Церемонията беше открита от посланика на страната ни в Обединеното кралство Марин Райков, в наличието на представители на Главна дирекция " Инспекторат за запазване на културното завещание " на Министерството на културата - основен шеф Александър Трайков и шеф отдел Мария Тодорова, както и представители от ГДБОП на нашето Министерство на вътрешните работи. От страна на Обединеното кралство в церемонията взеха присъединяване Лондонската полиция, гранична полиция, полицията на Кент и представители на Британския музей.

 Снимки: Министерство на културата

Специални посетители бяха оперативните полицейски чиновници, задържали трафикираните културни полезности, прокурорът, работил по случая, както и митническите чиновници, задържали нелегално импортираните предмети на територията на Обединеното кралство.

 Снимка: Министерство на културата

" Дължим този жест, несъмнено на лондонската полиция, на полицията на Кент, несъмнено на английските граничните управляващи и на тяхното съдействие с българските органи, с ГДБОП, с министерство на вътрешните работи, вследствие на което на българската аудитория ще бъде възобновено част от нашето културно-историческо завещание ", съобщи дипломат Марин Райков, представен от bTV.

Трафикантите, пренасяли част от предметите в товарен камион, са хванати, а по едно от трите следствия към този момент има присъда.

" Поводът, по който сме се събрали през днешния ден тук, е едно естествено и разумно продължение на общите старания в битката против интернационалната проведена престъпност ", съобщи гл. комисар Калин Стоянов, шеф ГДБОП.

Артефактите ще отпътуват за България, с цел да бъдат предадени на българските експерти за проучване и датировка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР