Обединеното кралство може да отложи преминаването си към електрически автомобили. Автомобилните производители критикуват „объркване“

...
Ford, BMW и други глобални производители на автомобили предупредиха, че
Коментари Харесай

Ford, BMW и други глобални производители на автомобили предупредиха, че всяко действие на Обединеното кралство за забавяне на забраната за 2030 г. върху продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили ще подкопае усилията на индустрията за преминаване към електрически превозни средства.

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак се очаква да отмени някои от политиките на правителството за зелена енергия в реч в сряда, която се разглежда като опит за спечелване на гласоподаватели, ядосани от санкционирането им за шофиране на по-стари, замърсяващи превозни средства по време на висока инфлация.

„Ангажираме се с нетната нула до 2050 г. и споразуменията, които сме сключили в международен мащаб, но като го правим по по-добър, по-пропорционален начин“, каза Сунак в изявление късно във вторник, без да предоставя допълнителни подробности.

 ЛОНДОН, АНГЛИЯ – 14 ЮЛИ: Знак за зона със свръхниски емисии (ULEZ) е показан на входа на зоната на 14 юли 2023 г. в Лондон, Англия. Разширяването на схемата за зона със свръхниски емисии (ULEZ) на кмета на Лондон Садик Хан, която трябва да влезе в сила до края на август 2023 г., се сблъсква със съдебна съпротива от външните лондонски квартали с резултатите от съдебен преглед, който трябва да се проведе до края на юли. (Снимка от Carl Court/Getty Images) ЛОНДОН, АНГЛИЯ – 14 ЮЛИ: Знак за зона със свръхниски емисии (ULEZ) е показан на входа на зоната на 14 юли 2023 г. в Лондон, Англия. Разширяването на схемата за зона със свръхниски емисии (ULEZ) на кмета на Лондон Садик Хан, която трябва да влезе в сила до края на август 2023 г., се сблъсква със съдебна съпротива от външните лондонски квартали с резултатите от съдебен преглед, който трябва да се проведе до края на юли. (Снимка от Карл Корт/Гети изображения) Карл Корт/Гети изображения

Една от промените, които се обмислят от правителството на Обединеното кралство, е да отложи с пет години забраната за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили, която трябва да влезе в сила през 2030 г.

Обединеното кралство пое ангажимента през 2020 г., поставяйки го на път да стане първата голяма икономика, декарбонизираща автомобилния транспорт – съществена стъпка към изпълнение на ангажиментите си за нетно нула.

Автопроизводителите бързо разкритикуваха очакваната промяна в политиката. Те са отделили милиарди, за да електрифицират своите автопаркове преди крайния срок и се надяват, че целта за 2030 г. ще повиши търсенето на електрически превозни средства.

„Нашият бизнес се нуждае от три неща от правителството на Обединеното кралство: амбиция, ангажираност и последователност. Разхлабването от 2030 г. би подкопало и трите“, каза председателят на Ford (F) UK Лиза Бранкин в изявление.

„Нуждаем се от политически фокус, обучен за укрепване на пазара на електромобили в краткосрочен план и подкрепа на потребителите, докато насрещните ветрове са силни: инфраструктурата остава незряла, тарифите се издигат и разходите за живот са високи“, добави Бранкин.

Само миналата седмица BMW обяви правителствена инвестиция от £600 милиона ($743 милиона) за изграждане на електрически Mini в своите заводи в Оксфорд и Суиндън във Великобритания. Марката Mini трябва да стане изцяло електрическа от 2030 г. в световен мащаб.

„Ние и цялата автомобилна индустрия се нуждаем от яснота по темата [EV]“, каза германският автомобилен производител в изявление, споделено с CNN.

Stellantis (STLA), която притежава марките Fiat, Peugeot и Citroën, повтори призива за яснота и заяви, че се е ангажирала да постигне 100% нулеви емисии на нови автомобили и ванове в Обединеното кралство до края на десетилетието.

По-рано този месец компанията, създадена от сливането между Fiat Chrysler и френската PSA Group, отбеляза началото на производството на електрически превозни средства в своето съоръжение Ellesmere Port край Ливърпул. Той инвестира £100 милиона ($124 милиона) за трансформиране на завода за производство на EV.

„Объркване“ ще забави преминаването към електромобили

Автомобилната индустрия в Обединеното кралство се връща от дъното, след като производството на автомобили достигна 66-годишно дъно през 2022 г. Индустрията изостана и в надпреварата за разработване на електромобили поради недостига на местно производство на батерии.

Тя получи удар в ръката през юли, когато индийската Tata Group заяви, че ще инвестира повече от £4 милиарда ($4,9 милиарда) за изграждането на гигафабрика в Обединеното кралство, която да осигурява почти половината от батериите, от които Обединеното кралство ще се нуждае до 2030 г.

Последното политическо объркване може да забави този напредък.

Ако Великобритания иска да бъде лидер в премахването на замърсяващите превозни средства, „потребителите трябва да искат да направят превключването, което изисква от правителството ясно, последователно послание, атрактивни стимули и инфраструктура за зареждане, която дава увереност, а не безпокойство“, каза Майк Хоус, главен изпълнителен директор на Асоциацията на производителите и търговците на автомобили, индустриален орган.

„Объркването и несигурността само ще ги задържат“, добави той. Намаляването на емисиите от автомобилния транспорт „е единственият начин да постигнете нетна нула“, каза Хоус пред BBC.

Комитетът по изменение на климата, независимият съветник на правителството по политиката в областта на климата, споделя това мнение. В доклад от 2020 г. комисията каза, че „пълният преход“ към електромобили ще бъде „едно от най-важните действия за постигане на целта за нетно нула на Обединеното кралство“.

Трудни решения

В хода си за размиване на политиките на правителството за климата, Сунак вероятно беше подкрепен от резултата от скорошни избори, в които неговата Консервативна партия успя да запази място в Лондон, което се очакваше да загуби, след като избирателите се разбунтуваха срещу зоната с ултра ниски емисии в града.

ULEZ, който таксува шофьорите £12,50 ($15,50) на ден, освен ако техните автомобили и други превозни средства не отговарят на строги стандарти за емисии, беше разширен от кмета на опозиционната Лейбъристка партия в Лондон Садик Хан.

Но Сунак е изправен пред критики от собствената си партия. Оттеглянето от дневния ред за климата „няма да помогне икономически или изборно“, каза бившият министър на бизнеса и енергетиката Алок Шарма, който беше президент на климатичната конференция COP26 в Глазгоу, в X, платформата, известна преди като Twitter.

Саймън Кларк, друг депутат от Консервативната партия, каза на X, че този ход ще „разбие“ консенсуса на Обединеното кралство за справяне с климатичната криза.

Новината „поставя присъщото разминаване между дългосрочните климатични цели и краткосрочните действия в остър фокус“, каза в бележка Дейвид Оксли, ръководител на икономиката на климата в Capital Economics.

„Тъй като 2050 г. е далеч отвъд кариерата на сегашната реколта от политици, има всички стимули да се говори за добра дълга игра, като същевременно се отлагат трудни краткосрочни решения, особено тези, които биха изразходвали ценен политически капитал.“

— Джема Блъндел-Дойл, Анна Кубан и Лора Падисън допринесоха за докладване.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР