Обединеното кралство и Германия трябва да засилят сътрудничеството в областта

...
Обединеното кралство и Германия трябва да засилят сътрудничеството в областта
Коментари Харесай

Германско-британска отбранителна сделка може да укрепи НАТО

Обединеното кралство и Германия би трябвало да засилят съдействието в региона на защитата, с цел да укрепят европейската сигурност след противозаконното навлизане в Украйна. Това е заключението на незабравим отчет на немската фондация Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) и основания във Англия мозъчен концерн Royal United Services Institute (RUSI), който е оповестен предходната седмица, написа Foreign Policy.

Ние мощно приветстваме този отчет и желаеме широкообхватно британско-германско съглашение за защита и сигурност, подписано в границите на шест месеца след идващите общи избори в Обединеното кралство, като взаимна самодейност сред водача на Лейбъристката партия на Обединеното кралство Кийр Стармър и немския канцлер Олаф Шолц.

Това ще усили работните места, ще укрепи НАТО и ще резервира сигурността на двете страни.

Докато противозаконното навлизане на Русия в Украйна през 2022 година направи причините за по-голямо съдействие доста по-силни, ние възложихме тази работна стратегия на FES-RUSI през есента на 2021 година, преди войната.

Докладът обрисува 19 рекомендации за възстановяване на съдействието в региона на защитата сред Обединеното кралство и Германия, в това число по какъв начин Обединеното кралство и Германия биха могли да разработят двустранен контракт, да работят повече дружно по взаимни планове за публични поръчки и да усилят съдействието сред въоръжените сили на Обединеното кралство и немския Бундесвер във връзка с интервенциите и образованието.

Двете народи имат съвместими сили, взаимна промишленост и общи полезности. Въоръжените сили на Обединеното кралство и немският Бундесвер имат дълга история на взаимни интервенции и учения и надълбоко общо съгласие посредством английските бази в Германия.

Но ние имаме вяра, че съдействието остава недоразвито, изключително спрямо други огромни съдружници.

Обединеното кралство и Франция подписаха Договорите от Ланкастърската къща през 2010 година, с цел да усилят съдействието в региона на защитата посредством шерване на технологии, взаимни доставки и пускане на Комбинирани взаимни експедиционни сили. Германия и Франция също са ангажирани с широкообхватно съдействие посредством Договора от Аахен от 2020 година (актуализация на Елисейския контракт от 1963 г.). Но сред Обединеното кралство и Германия няма такива основани на контракт връзки за сигурност.

Без подобен, съдействието е по-скоро ad hoc, в сравнение с систематично. Например, има 40 години съдействие сред Обединеното кралство и Германия за изтребители и двете страни са работили дружно в Косово и Афганистан, както и за противопоставяне на Ислямска страна. През март тази година Кралските военновъздушни сили и немските военновъздушни сили започнаха да летят дружно като част от взаимните задачи на НАТО за въздушна полиция в Естония за първи път, прихващайки съветски самолети.

И въпреки всичко единствено 28 немски чиновници сега се образоват в Обединеното кралство; и единствено шестима чиновници на Обединеното кралство се образоват в Германия, в това число по един британец от немския флот и немските военновъздушни сили.

Индустриалното съдействие посредством взаимни стратегии за доставки е една от най-видимите и значими форми на военно съдействие сред съдружниците. Точно както изтребителите Tornado и Eurofighter - продуктите на многонационалното съдействие - помогнаха за запазването на сигурността на Европа през последните десетилетия, по този начин и програмата за бронирани транспортни средства Boxer на английската войска вижда транспортни средства, създадени в Обединеното кралство и се възползва от немския опит. Понастоящем обаче има единствено една двустранна стратегия за публични поръчки в региона на защитата сред Обединеното кралство и Германия, предопределена за надграждане на способността за " прекосяване на необятни мокри пропуски ", плюс единствено осем многостранни плана за публични поръчки, които включват и двете народи дружно с други.

Съюзниците са стратегическа мощ. Ние имаме вяра, че по-тясното съдействие сред Обединеното кралство и Германия в региона на защитата, сигурността и външната политика може доста да укрепи способността на двете страни да отговорят на споделените провокации и да защитят своите жители.

Както се споделя в отчета на RUSI-FES, Обединеното кралство и Германия сега са първите две европейски страни, които харчат за защита и поддържат Украйна по размер на военна, икономическа и филантропична помощ. Трансатлантизмът и НАТО са в основата на политиките и на двете страни.

Сътрудничеството е належащо в този момент повече от всеки път след пълномащабното навлизане на съветския президент Владимир Путин в Украйна. В отчета на НАТО за 2022 година се споделя, че нашествието е " разрушила мира и е трансформирала съществено средата за сигурност " в Европа.

Олаф Шолц от Германската социалдемократическа партия разказа момента като Zeitenwende или епохална промяна; Шолц прекатурна траялата десетилетия немска отбранителна политика единствено дни откакто силите на Путин навлязоха в Украйна. Междувременно Лейбъристката партия на Обединеното кралство даде цялостната си поддръжка за военната помощ за Киев и укрепването на съдружниците от НАТО.

Ангажиментът на лейбъристите и Социалдемократическата партия към НАТО е непреклонен. Този съюз на демокрациите е крайъгълният камък за отбраната на Европа и европейските народи от НАТО би трябвало да поемат по-голяма отговорност за европейската сигурност, изключително когато стратегическите опасения на Съединени американски щати нарастват в Индо-Тихия океан. Германия, като част от ЕС и Обединеното кралство би трябвало да седят дружно в сърцето на един по-силен европейски дирек в НАТО.

Отбранителните промишлености би трябвало да реагират бързо на тази нова среда за сигурност, с възходящи условия от страна на държавните управления, които самите са изправени пред строгите стопански ограничавания. Zeitenwende основава нови области за индустриално съдействие сред Обединеното кралство и Германия. Двете страни могат да работят дружно, с цел да се възползват от тези благоприятни условия, споделяйки разноските, намалявайки рисковете и създавайки непрекъснат поток от търсене. Това ще спомогне за стимулиране на стандартизацията и оперативната съгласуемост и ще разшири промишленостите в нови области.

Европейски Съюз също по този начин потвърди, че има какво да способства за защитата и сигурността, със своите наказания против Русия и своите филантропични, стопански, финансови и военни доставки за Украйна. Ето за какво НАТО разказва Европейски Съюз като " неповторим и значим сътрудник за НАТО ".

За Германия Европейски Съюз е в основата на нейния народен интерес; и съществуването на функциониращо партньорство с Европейски Съюз, учредено на доверие и по-задълбочено съдействие в области като сигурността, също е явно в националния интерес на Англия след Украйна. По-тясното двустранно съдействие в региона на защитата би могло да подкрепи по-допълващото се съдействие сред Европейски Съюз и НАТО.

Лейбъристката партия на Обединеното кралство твърди след нашествието, че Обединеното кралство би трябвало също по този начин да рестартира планирането и разноските за защита. Това би трябвало да се преглежда в подтекста на дълбокия ангажимент на Социалдемократическата партия и лейбъристите към интернационалните правила и многостранните институции.

Има добра причина да се счита, че Германия и Обединеното кралство могат да разработят дружно отличителна стратегия за сигурност. Трябва да се признаят заканите за сигурността, подбудени от неравенството, изменението на климата и неналичието на храна, вода и здравеопазване; напъните за битка с тези закани би трябвало да вървят ръка за ръка с подобаващи вложения във въоръжените сили и военното съдействие. Една от трите съществени задания на НАТО, наред с защитата и възпирането и сигурността на съдействието, остава предотвратяването на рецесии, като алиансът се ангажира да стане " водещата интернационална организация, когато става въпрос за схващане и адаптиране към въздействието на изменението на климата ".

Искаме отчетът RUSI-FES да подтиква необятен спор по отношение на амбициозно съглашение сред Обединеното кралство и Германия за защитата, сигурността и външната политика. Неговите рекомендации обезпечават солидна основа за това, като задачите са ориентирани към построяването на европейски дирек на НАТО, насърчаване на оперативна съгласуемост и разширение на съдействието в отбранителната промишленост.

За лейбъристите отчетът е увещание, че повторното свързване с европейските съдружници е жизненоважно за националната сигурност на Обединеното кралство. Лейбъристите одобряват Brexit и няма да се причислят още веднъж към Европейския съюз или към единния пазар; само че с цел да накара Брекзит да успее, Англия би трябвало да възвърне връзките си с основни европейски съдружници, които бяха развалени - постоянно съзнателно - от дейностите на държавното управление на Обединеното кралство през последните години. Договорът за сигурност сред Обединеното кралство и Германия би бил значима стъпка в този развой.

За да се случи това, имаме потребност от ново водачество и връзки, учредени на надеждност и почитание сред Берлин и Лондон, с цел да укрепим по-широката европейска сигурност. Както Украйна сподели, съдружниците и обединяванията имат значение. Германия и Обединеното кралство могат да бъдат по-мощна мощ за положително в света, когато работят по-тясно дружно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР