Обединените патриоти подготвят законови промени за модела на финансиране на

...
Обединените патриоти подготвят законови промени за модела на финансиране на
Коментари Харесай

Патриотите готвят промени за финансирането на партиите

„ Обединените патриоти ” приготвят законови промени за модела на финансиране на политическите партии, предава bTV.

Темата стана още веднъж настояща, откакто при дебата по бюджета за 2020 година дотацията изненадващо скочи от 1 на 8 лева за глас.

Партиите да не получават средства от бизнеса и наложително да бъдат финансирани от страната, а дотацията да има таван от 5 или 6 милиона. Това са част от предложенията на Патриотите за промени в закона за политическите партии.

„ Основният проблем са големите суми, които получават огромните партии. Някои от тях вършат малките екрани, други държат пари на сметки, трети подкрепят църкви и джамии ”, разяснява Искрен Веселинов от „ Обединените патриоти ”.

Друго предложение е ясно да бъде написано защо могат да се харчат парите, получени от страната.

„ Партията би трябвало да има съответни средства, свързани с пропаганда, възнаграждение на медийни участия, финансиране на локални структури ”, сподели още Веселинов.

Социалистите също ще желаят да отпадне финансирането от компании.

„ От една страна, партиите могат да станат заложници на частни ползи, а от друга - могат се изкушат да си желаят даренията и да рекетират бизнеса ”, разяснява Крум Зарков от левицата.

И Движение за права и свободи желаят да се избере модел на финансиране. Според тях дотация от 8 лева устройва огромните партии.

„ Ние сме за обществено финансиране. Смятаме, че по този начин партиите имат естествен партиен живот. Да имат средства за акции, само че в случай че ще е под минимума за дребните и междинни партии, по-добре да се върви към финансиране без дотация с дарения от бизнеса ”, съобщи депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид.

ГЕРБ също заговориха за отваряне на закона за политическите партии. Ако той бъде преразгледан, това ще се случи следващата година. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР