Обединените арабски емирства се превърнаха в ключов търговски партньор за

...
Обединените арабски емирства се превърнаха в ключов търговски партньор за
Коментари Харесай

Арабските емирства са изкупили огромно количество руско злато

Обединените арабски емирства се трансфораха в основен търговски сътрудник за съветското злато, откакто западните наказания против Русия прерязаха по-традиционните ѝ направления за експорт, демонстрират съветските митнически данни. Записите, които съдържат детайлности за съвсем хиляда доставки на злато през годината от началото на войната в Украйна, демонстрират, че емирствата са внесли 75.7 тона съветско злато на стойност 4.3 милиарда $. За съпоставяне, през 2021 година са купили едвам 1.3 тона, предава Reuters.

Китай и Турция също влизат в листата, като всяка от страните е внесла към 20 тона сред 24 февруари 2022 година и 3 март 2023 година Заедно с ОАЕ, трите страни съставляват 99.8% от съветския експорт на злато в митническите данни за този интервал.

В дните след началото на спора в Украйна доста мултинационални банки, логистични снабдители и рафинерии на благородни метали стопираха да боравят с съветско злато, което нормално се изпращаше до Лондон, център за търговия и предпазване на злато. London Bullion Market Association забрани съветските кюлчета, създадени от 7 март 2022 година, а до края на август Англия, Европейският съюз, Швейцария, Съединените щати, Канада и Япония не разрешиха вноса на съветски кюлчета.

Данните за износа обаче демонстрират, че съветските производители на злато бързо са намерили нови пазари в страни, които не са наложили наказания на Москва, като ОАЕ, Турция и Китай.

Луис Марешал, специалист по снабдяването със злато в Организацията за икономическо съдействие и развиване, сподели, че има риск съветското злато да бъде претопено и модифицирано и по-късно да се върне назад на пазарите в Съединени американски щати и Европа с маскиран генезис.

Ако съветското злато влезе, то ще бъде модифицирано от локална рафинерия, набавено от локална банка или търговец и по-късно продадено на пазара “, сподели той. „ Ето за какво осъществяването на надлежна инспекция е от основно значение за крайните купувачи, които желаят да подсигуряват, че съблюдават режимите на наказания. “

Комитетът за златни кюлчета към държавното управление на ОАЕ съобщи, че страната работи с ясни и постоянни процеси против противозаконни артикули, пране на пари и глобени лица.

„ ОАЕ ще продължат да търгуват намерено и почтено с интернационалните си сътрудници, в сходство с всички сегашни интернационалните правила, открити от Организация на обединените нации “, се споделя в известието.
Златен хъб
В опит да изолира още повече Русия, Вашингтон предизвести страни, в това число ОАЕ и Турция, че могат да изгубят достъп до пазарите на Г-7, в случай че вършат бизнес със субекти, които са обект на наказания на Съединени американски щати.

Данните, прегледани от Ройтерс, не демонстрират, че е имало нарушаване на глобите на Съединени американски щати от тези страни. Министерството на финансите на Съединени американски щати, чиято Служба за надзор на задграничните активи постанова наказания, не отговори на претенции за коментар.

Пратките в митническите данни, предоставени на Ройтерс от търговски снабдител, демонстрират експорт от 116.3 тона сред 24 февруари 2022 година и 3 март тази година, макар че консултантът Metals Focus пресмята, че Русия е произвела 325 тона злато през 2022 година Останалото злато, изкопано в Русия, евентуално или е останало в страната, или е било изнесено в транзакции, които не са включени в архивите. Ройтерс не съумя да дефинира каква част от общия експорт на злато на Русия се покрива от данните.

По-голямата част от съветските доставки на злато за Китай отиваха в Хонконг. Министерството на външните работи на Китай съобщи, че съдействието на страната с Русия „ би трябвало да бъде без спиране или насила от трета страна “.

Министерството на финансите на Турция не отговори на претенции за коментар. Руското държавно управление, митническите управляващи и Централната банка не дадоха отговор на претенции за коментар по отношение на износа на злато.

Изместването на съветския експорт от Лондон не се преглежда като огромен удар, защото центърът не зависи от Русия. През 2021 година да вземем за пример златото от Русия е представлявало 29% от вноса на Лондон, само че през 2018 година то е съставлявало едвам 2%, демонстрират данните за английската търговия.

Междувременно ОАЕ от дълго време има процъфтяваща златна промишленост. Търговските данни демонстрират, че тя е внасяла към 750 тона чисто злато приблизително годишно сред 2016 година и 2021 година, което значи, че доставките в съветските регистри биха представлявали единствено към 10% от нейния импорт. ОАЕ е главен експортьор на кюлчета и бижута.
Отстъпки от цените
Мениджърът на една компания, която доставя огромни количества съветско злато в ОАЕ, сподели пред Ройтерс, че съветски компании са продавали кюлчета там с отстъпка от към 1% по отношение на световните референтни цени, предлагайки тласък за търговия.

Мениджърът, който приказва при изискване за анонимност, сподели, че по-голямата част от златото, което компанията му доставя до ОАЕ, е предопределено за рафинерии, където ще бъде претопено и модифицирано.

Ройтерс помоли четири от най-големите съветски златодобивни компании за коментар. Nordgold и Norilsk Nickel отхвърлиха коментар. Polyus и Polymetal не дадоха отговор.

В доста случаи митническите записи демонстрират единствено изпращачи или търговци, участващи в транзакциите, а не крайния покупател, който може да бъде рафинер, бижутер или вложител.

Митническите данни демонстрират, че най-вече съветско злато е изнесено за ОАЕ от Temis Luxury Middle East, дъщерно сдружение в Дубай на френската логистична компания Temis Luxury, участващо в доставката на 15.6 тона на стойност 863 милиона $ от април 2022 година до 3 март.

Брока Хоуи, началник на отдел в Temis Luxury Group, сподели, че компанията „ съблюдава изцяло законите и наредбите на Обединените арабски емирства за спедиторския бизнес “. По думите му Temis не е купувала съветско злато и е приемала транспортни поръчки единствено от оператори, които не са обект на наказания от Съединени американски щати. Запитан за пратките, френското финансово министерство сподели, че няма да разяснява обособени случаи, само че е мощно ангажирано с използването на наказания.

Европейските наказания нормално не се ползват за задгранични дъщерни сдружения, тъй че европейските компании, чиито дъщерни сдружения са взели участие в доставки на съветско злато до ОАЕ, Турция или Хонконг, не биха нарушили безусловно никакви закони, сподели Тан Албайрак, юрист по глобите в Reed Smith в Лондон.

Вторият по величина оператор на съветски кюлчета в ОАЕ, с присъединяване в колета от 14.6 тона на стойност 820 милиона $, е логистичната компания Transguard, част от Emirates Group, компанията за авиолинии до хотели, благосъстоятелност на капиталовия фонд на страната от Персийския залив.

Emirates съобщи, че не е купувало съветско злато, работи в цялостно сходство с използваните закони и към този момент е спряла да го транспортира.

Поради последните регулаторни промени Transguard към този момент не дава логистични услуги, свързани с колета на злато до или от Русия “, се споделя в известието.

В Хонконг множеството доставки на съветско злато бяха обработени от Vpower Finance Security Hong Kong Ltd, китайска логистична компания. Тя е взела участие във вноса на 20.5 тона злато на стойност 1.2 милиарда $ сред май 2022 година и 3 март, демонстрират данните.

Vpower Finance Security не отговори на претенции за коментар.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР