Обединените арабки емирства и Бахрейн провеждат първите си съвместни военноморски

...
Обединените арабки емирства и Бахрейн провеждат първите си съвместни военноморски
Коментари Харесай

Израел, ОАЕ и Бахрейн започнаха първите си военни учения в Червено море

Обединените арабки емирства и Бахрейн организират първите си взаимни военноморски учения с Израел, една година след нормализирането на връзките на двете арабски страни от Залива с Еврейската страна, заяви през днешния ден американският военноморски флот, съобщи " Франс прес ".

Започналите през вчерашния ден маневри ще продължат 5 дни в Червено море, в непосредствена непосредственост до стратегическия Суецки канал. Целта им е да подобрят оперативната съгласуемост сред участниците, съгласно известие на Военноморски сили на Съединени американски щати.

Вълнуващо е да видиш по какъв начин американски сили се образоват дружно с районни сътрудници, с цел да подобрим груповия си потенциал за морска сигурност, съобщи вицеадмирал Брад Купър - шеф на Централното командване на американските военноморски сили (Навсент), представен в известието.

Морското съдействие оказва помощ за запазването на свободата на корабоплаването и на свободните търговски потоци, които са от значително значение за стабилността и сигурността в района, се прибавя още в известието.
Това е първото оповестено военно съдействие сред ОАЕ и Бахрейн, от една страна, и Израел - от друга, откогато през септември 2020 година откриха дипломатически връзки с Еврейската страна.
Абу Даби и Манама станаха също първите арабски столици на страни от Залива, нормализирали обществено връзките си с Израел, без да обвързват този акт с разрешаване на израелско-палестинския спор. Те бяха последвани от Мароко и Судан.

ОАЕ, Бахрейн и Израел демонстрират обща угриженост във връзка с Иран, упрекван, че стои зад офанзивите против морски съдове в Червено море и в Ормузкия пролив, свързващ Залива с Оманско море. Иран е упрекван също в поддръжка на бунтовниците хуси в Йемен, воюващи против държавните сили. Те са подкрепяни от военна коалиция отпред със Саудитска Арабия, в която влизат и ОАЕ. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР