Обединението Продължаваме промяната-Демократична България се очаква да обяви днес, че

...
Обединението Продължаваме промяната-Демократична България се очаква да обяви днес, че
Коментари Харесай

ПП-ДБ обявява днес неподкрепа за мандата на ГЕРБ

Обединението " Продължаваме промяната-Демократична България " се чака да разгласи през днешния ден, че няма да поддържа мандата за сформиране на държавно управление, който първата политическа мощ ГЕРБ би трябвало да получи след конституирането на 49-ото Народно заседание.

Това ще се случи по обяд и ще е на процедура първият взаимен коментар на двете обединения, които на 2 април избраха да се явят дружно на вота, след оповестяването на окончателния резултат от Централната изборна комисия през вчерашния ден. Именно резултатите бяха претекст за дългото безмълвие, нарушено обаче от " Продължаваме промяната " преди няколко дни. Съпредседателите на групировката Асен Василев и Кирил Петков оповестиха след съвещание на управлението: " Политическа партия няма да поддържа кабинет с мандат или присъединяване на политическа партия ГЕРБ. Националният съвет дава мандат на Изпълнителния съвет да излъчи представители, които да водят диалози по политики с всички парламентарно показани партии ".

Това се случи на фона на казаното от съпредседателя на Демократична България Христо Иванов във фейсбук пост след оповестяването на екзитполовете в изборната нощ: " Вотът на жителите ни споделя, за следващ път, че ще се наложи да се научим да водим този диалог ". 

В сряда последва събиране на управлението на ДСБ, част от Демократична България, като от там избраха да запазят безмълвие. По информация на Клуб Z ДСБ също е взела решение да не се поддържа мандата на ГЕРБ.

Снощи пък се събраха и от " Да, България ", като водачът й Христо Иванов към този момент даде поръчка, че няма да се позволяват сепаратисткии дейности - във връзка тръгналите клюки, че ПП-ДБ ще се разцепи, като " Промяната " няма да поддържа партията на Бойко Борисов, до момента в който дясната коалиция ще. Очаква се през днешния ден и " Да, България ", както и " Зелено придвижване " да потвърдят общата позиция за безучастие в кабинет на ГЕРБ.

Припомняме, че Борисов към този момент даде поръчка за сформиране на държавно управление, като обаче разгласи, че първо желае гаранция за такова като формациите в него излъчат свои представиители в Министерския съвет, а чак след това да се приказва какви политики ще осъществя то. 

Все още обаче не е ясно дали ПП-ДБ ще останат в бъдещия парламент и под формата на единна парламентарна група или ще се разделят на две. Втората алтернатива отваря вратата за още една ПГ, която може да получи трети мандат за сформиране на кабинет, в случай че се стигне до подобен и е била премисляна и в двете състтавни елементи на обединенито ПП-ДБ.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР