Oбединението на свободните адвокати се присъедини към искането на пет

...
Oбединението на свободните адвокати се присъедини към искането на пет
Коментари Харесай

Свободните адвокати поискаха оставката на Иван Гешев и Данаил Кирилов

Oбединението на свободните юристи се причисли към настояването на пет адвокатски колегии в страната, които желаят оставката на основния прокурор Иван Гешев. Те обаче желаят и тази на правосъдния министър Данаил Кирилов.
Поводът за настояването от една страна е влизането на прокуратурата в президентството. Това изясни пред Нова Тв заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов.

Друга причина са и изявите на Гешев. „ От началото на своя мандат основния прокурор с обществените си изяви съгласно Висшия адвокатски съвет редовно нарушава презумцията за невиновност”, сподели Рангелов. Той добави, че презумпцията с изключение на от специфичните разпореждания на Конституцията, произтича и от едно от нейните начала – отбрана на човешкото достолепие. „ Далече преди правото на информация базова полезност на обществото е правото на човешко достойнство”, разяснява юристът.

Въпросът с оставката на основния прокурор в последните няколко дни много интензивно се завихря в публичното пространство. Аз не мога да го приема като настоящ, тъй като не виждам причина за това. Главният прокурор в едно свое изказване след събитията сподели за какво няма да подава оставка. Мен доста ми хареса едно изречение, което сподели в друго изявление, че няма да подава оставка, тъй като си прави работата. Това не може да е причина за оставка, безапелационен бе пък ръководителят на Асоциацията на прокурорите в България Евгени Иванов. И акцентира, че няма недосегаема постройка. Според него по този начин, както се говорело, че прокуратурата има проблем с президента, можело да се каже и за изпълнителната власт, тъй като и там имало арести.

Аз бих се тормозил, в случай че всички хвалят прокуратурата. Това значи, че нещо не си вършим добре работата, отсече той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР