Обединение в българския шахмат е възможно, но не и под

...
Обединение в българския шахмат е възможно, но не и под
Коментари Харесай

Милен Василев: Няма как да има обединение между шахматните федерации

Обединение в българския шахмат е допустимо, само че не и под шапката на Българската федерация по шахмат 2022. Това мнение изрази на конференция гросмайстор Милен Василев, който е ръководител на признатата за член на Международната шахматна федерация (ФИДЕ) и Европейския шахматен съюз (ЕСШ) Българска спортна федерация по шахмат (БСФШ).

и той да бъде вписан като съпредседател на федерацията. Нещо, което през януари предложи шефът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

Според Василев обаче това няма по какъв начин да се случи, защото би означавало ново изхвърляне на страната ни от структурите на ЕСШ и ФИДЕ.

" Няма по какъв начин да има обединие посредством тяхната федерация, защото те не са членове на ФИДЕ и на ЕСШ. Тоест, в случай че аз приема тази покана и стана съпредседател на БФШ 2022, ще зачерта всички старания, положени от нашия екип и българският шахмат още веднъж да бъде изключен от интернационалните организации, единствено и единствено с цел да имаме някакво помиряване в България. Това не е задоволително. Обединение може да има единствено и само посредством Българската спортна федерация по шахмат, която е член на ФИДЕ и на ЕСШ. Всеки, който желае, е добре пристигнал. Готови сме да подадем ръка на всички, с цел да създадем някакво обединяване, само че в нашата федерация ", сподели Василев.

" Още на следващия ден ще внесем в Министерството на младежта и спорта писмо, с което уведомяваме министъра, че нашата федерация е член на международната и европейската федерация. В нашия закон за младежта и спорта има точка, която споделя, че в случай че една федерация е изключена от международната, тя предстои на отменане и на лиценза ѝ в България. Тук парадоксът е, че БФШ 2022 в никакъв случай не е била член на ФИДЕ и ЕСШ, с цел да бъде изключена. Това е безсмислица в нашия закон, само че ние ще настояваме техният лиценза да бъде лишен. Тук към този момент идва ролята на страната и това какви ограничения ще предприеме тя. Това не е офанзива от наша страна, а просто публично известяван, след което би трябвало да бъдат подхванати съответните дейности ", добави още Милен Василев.

Неговата позиция бе подкрепена и от гросмайстор Антоанета Стефанова, която е почетен ръководител на БСФШ.

" Странно е това, което чух неотдавна от министър Димитър Илиев, който след толкоз доста обществени полемики съобщи, че " има едни хора в две федерации, едните се сплотиха, другите - не, които не престават да си мерят егото и да се борят за власт ". Не, това безусловно не е по този начин. Проблемите в шахмата са доста съществени и те са свързани с всички финансови злоупотреби, осъществени от 2012 година насам. За тях има издадени присъди. Държавата не си търси парите съответно от някого, само че българският шахмат следва да загуби най-големия си веществен актив - Шахматния дом " Гешев ". Би било хубаво всички да се обединим и да забравим, само че следствията от тези дейности не престават. България бе изключена от ФИДЕ и ЕСШ поради тези злоупотреби и това взе години от кариерите на нашите млади състезатели. Момичетата, с които взехме европейската отборна купа в Будва, можеше да са дебютирали на европейско състезание преди четири или преди две години, само че едвам в този момент съумяха да го създадат. Поради обстоятелството, че предходната година бе даден неопределен лиценз на БФШ 2022, която в ръководството си имаше петима души, които са директно свързани с управлението на остарялата федерация - БФШ, когато се е случвало това отклонение на средства, в този момент имаме тези проблеми. Това за мен не е обикновено. Вие виждате какви резултати реализираме ние без никакво държавно финансиране. Само с нашите познания и с общи старания ние успяхме да донесем на България първата купа от отборно съревнование. За всеки един състезател всяка една година е доста значима и за мен е закононарушение да продължаваме да губим години по този метод ", съобщи Стефанова.

" Ние нямаме срещу обединяването, само че то би трябвало да се случи там, където са членовете на интернационалните федерации. Което ще разреши на българските шахматисти да играят на всички места. Толкова години ние не можехме даже да играем под български байрак. И в този момент да се оферират разновидности, в които ние още веднъж да бъдем изключени от интернационалните организациии, аз това не го разбирам. Не разбирам и по какъв начин по този начин в този момент от БФШ 2022 приказват за обединяване, откакто месеци наред пращаха дискредитационни писма до интернационалните организации. По този метод се разрушава имиджът не на нашата федерация, а на българския шахмат. Всеки е добре пристигнал в нашата федерация, ние клубове не сме изключвали и няма да го вършим. Обеднието в шаха ще се случи по един натурален метод. Не считам, че страната би трябвало да бъде непряк наблюдаващ. Тези проблеми с лиценза би трябвало да бъдат решени в най-скоро време, с цел да може ние състезателите да си гледаме шаха, а не да се занимаваме с други неща ", сподели още някогашната международна шампионка при дамите.

Милен Василев приключи конференцията с това, че до края на идната седмица БСФШ ще излезе с съответен проект да се случи обединяване в шахмата. Съпредседателско място обаче няма да бъде предлагано на шефа на БФШ 2022 Венета Петкова, защото пред ФИДЕ към този момент е оповестено съответно управление, в което преди по-малко от два месеца са вписани Василев като ръководител, Антоанета Стефанова като почетен ръководител и Венцислав Инкьов като шахматен админ.

" Всяка смяна е немислима сега. Една смяна в този момент би подсказала задкулисие, против което ние се борим и няма да допуснем ", сподели още той.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР