Обединение на борбите - под това мото два френски синдиката,

...
Обединение на борбите - под това мото два френски синдиката,
Коментари Харесай

Френските синдикати търсят обединение срещу реформите на Макрон

Обединение на битките " - под това мото два френски синдиката, измежду които могъщата Обща конфедерация на труда ( " Се Же Те " - СGT), провеждат през днешния ден народен ден на готовност с присъединяване на всички специалности против повсеместните промени на президента Еманюел Макрон, съобщи " Франс прес ".

Протестите на железничарите, държавните чиновници и даже студентите станаха още по-многобройни напоследък. Всички те са ориентирани против реформаторските планове на младия президент, определен преди към година. Засега обаче мобилизацията остана рехава и не съумява да накара държавното управление да се огъне, отбелязва Агенция Франс Прес.

Тъкмо това желаят да трансформират " Се Же Те " и синдикатът " Солидер " (Solidaires), като обединят недоволството в взаимна опозиция против наречената от тях неолиберална вълна.

За през днешния ден са планувани 133 демонстрации в цяла Франция, като допълнение към продължаващото от няколко седмици обществено напрежение.

Железопътният превоз е мощно нарушен от началото на април със стачки на всеки два от пет дни в националната жп компания " Ес Ен Се Еф " (SNCF) против железопътната промяна, предвиждаща да се отстрани пожизненият статут на железничарите. Правителството твърди, че промяната е нужна за възстановяване на рентабилността на компанията в вероятността за отваряне на бранша за конкуренцията.

Днес се чака да се движат една трета от високоскоростните влакове " Те Же Ве " (TGV) и две пети от районните влакове.

Също за през днешния ден е оповестено прекъсване на работа в енергийни предприятия, където се правят уволнения. Очаква се да останат затворени и някои детски ясли и учебни заведения. Планирани са стачки в пощенските служби и в публичните медии.

В същото време парижкото метро би трябвало да действа обикновено макар протестния апел на браншовия профсъюз.

Нараства недоволството и на студентите и в опазването на здравето.

До през вчерашния ден имаше стачка и в самолетна компания " Ер Франс " (Air France), девета поредна, с искане за покачване на заплатите.

Държавните чиновници, които се противопоставян на плануваните съкращения на 120 000 работни места от общо 5.4 милиона, провеждат трети ден стачка на 22 май по апела на всички синдикати. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР