ОББ АД и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) подписаха ново гаранционно

...
ОББ АД и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) подписаха ново гаранционно
Коментари Харесай

ОББ и ЕИФ с нови 115 млн. евро в подкрепа на българските иновативни предприятия

ОББ АД и Европейският капиталов фонд (ЕИФ) подписаха ново гаранционно съглашение за спомагателни 115 млн. евро по стратегия InnovFin – за улеснение на достъпа до финансиране на новаторски дребни и междинни (МСП) и междинни предприятия (с до 499 души персонал) в България и Словакия.

Настоящият контракт е продължение на подписаното през 2016 година съглашение по програмата, което бе сполучливо приложено. Тази интервенция е обща в границите на InnovFin, с ОББ като координираща институция и включва и съглашение с Československá obchodná banka a.s. (CSOB) – също част от KBC Груп. С новото съглашение общият портфейл на двете банки по програмата става 180 млн. евро.

ОББ ще има опция да дава заеми с гаранции при преференциални условия на новаторски МСП и междинни предприятия по InnovFin до 30.11.2021 година Гаранцията от ЕИФ е по линия на самодейността „ InnovFin на Европейския съюз (ЕС) - финансиране за иноватори “ с финансова помощ по „ Хоризонт 2020 “, рамковата стратегия на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения (част от проекта Юнкер).

По мотив на съглашението с ЕИФ Петър Андронов – основен изпълнителен шеф на ОББ и Кънтри управител на KBC Груп за България акцентира: „ С новото гаранционно съглашение по стратегия InnovFin сред ОББ и ЕИФ разширяваме сполучливото партньорство сред двете институции. ОББ има стабилен опит във финансирането на МСП, а актуалното съглашение ще даде опция на повече новаторски компании (както МСП, по този начин и междинни предприятия) да осъществят концепциите си, като употребяват финансиране при преференциални условия и облекчени условия за обезпечението “.

ОББ е първият участник по проекта Юнкер в България. Освен отпуснатите заеми по линия на InnovFin, банката има договорирани над 1800 заема за обща сума над 300 млн. лева по стратегия COSME. Така, с помощта на гаранционните принадлежности на ЕИФ – част от проекта Юнкер, ОББ доста улеснява достъпа до финансиране на българските дребни, междинни и междинни предприятия за осъществяване на техните хрумвания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР