Объркващи данни затормозяват напредъка на ваксинационния процес. Представените числа от

...
Объркващи данни затормозяват напредъка на ваксинационния процес. Представените числа от
Коментари Харесай

Лекари и министър мерят ваксините с различен аршин

Объркващи данни затормозяват напредъка на имунизационния развой. Представените цифри от другите институции за достигнатото имунизационно покритие у нас се разминават между тях, което срутва доверието и разубеждава хората от това да се предпазят против коронавирус посредством имунизация.

„ Няма професионална група, която да можем да отделим и да кажем: „ Ето, тези хора към този момент са се ваксинирали и сме спокойни за тях, “ разяснява в подкаст на БНР служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров предходната седмица. Тази си угриженост той изрази по отношение на наблюденията, че под 50% от медицинския личен състав и този, ангажиран в обществените домове, е имунизиран против вируса. Според него ниският % на ваксинирани в здравното съсловие е стеснителен, поради, че в тези среди се работи с уязвими групи хора, които са в максимален риск от тежко протичане на инфекцията.

В същото време, съгласно информация, предоставена на „ Марица “ от ръководителя на БЛС доктор Иван Маджаров, над 70% е имунизационното покритие измежду лекарите в България. В диалога с наш кореспондент той се базира на данни, изнесени публично на страницата на съсловната организация още в края на юни. Според обявата към 22 юни поставените дози на лекари са били 39 705, а общият брой на лекарите в България, които са публично вписани в Регистъра на БЛС, е 32 265.

Объркването в данните се получава, защото към медицинския личен състав и лицата, заети в обществените домове, спадат разнообразни категории здравни служащи, които нямат статут на лекари. Въпреки това

обществеността следи за сходни разминавания и реагира с съмнение, когато числата не съответстват.

Освен това в изявлението министър Кацаров показва, че отводът от имунизация от страна на медицинските служащи носи заплаха те да предават инфекцията на пациентите, за които поставят грижи, което, несъмнено, е неприемливо. Подобна догадка, че неимунизираните лица носят риск от разпространяване на болестта обаче, звучи като храна за вярващите в тайни теории, защото сега в Европа се следи вълна на всеобщо заразяване в страни с висок дял на имунизираното население като Англия. За причина се сочи разпространяването на новият делта вид, против който имунизациите са с лимитирано деяние.

Според международните специалисти в региона имунизациите са ефикасни в посока предотвратяване от тежко протичане на инфекцията и в този смисъл предотвратяват постъпването в болница и следващи затруднения. Това сочат данните, даже когато се касае до заразяването с делта. Те обаче не могат да подсигуряват, че имунизираните няма да се заразят с вируса при среща с него, само че въпреки всичко дават обещание, че ще го изкарат леко. Припомняме, че в изявление пред „ Марица “ доктор Христиана Бацелова, която е помощник в катедра „ Епидемиология “ към МУ-Пловдив, изрази същата позиция, твърдейки имунизираните, че могат да бъдат спокойни за себе си, защото са защитени от тежко боледуване и гибел посредством препаратите срещу коронавирус.

Предимствата от имунизациите, поради способността им да понижат смъртността от вируса, са неоспорими. Заразените с вируса обаче без значение от имунизационния им статус биха могли да го предадат нататък и тъкмо този факт демотивира хората да се имунизират. Експертите споделят, че разликата в това дали човек е имунизиран най-вероятно се състои в броя на вирусните копия, които се създават от клетките му след заразяване.

Логично е у защитените възпроизводството на вируса да е лимитирано,

което пък понижава вирусния товар и надлежно противодейства на разпространяването до някаква степен. Най-вероятно това има поради и министър Кацаров.

Трудно е обществото да гадае какво имат поради институциите и по тази причина всяко изявление, което се разминава с познатата от хората реалност, буди съмнения, изключително когато последните са изпълнени със песимизъм. Колкото и да ни се желае, опитът на международната общественост сочи, че имунизациите не защищават от заразяване. Добре е този факт да не се премълчава и от нашите институции в желанието им да убедят народа да се имунизира, защото избягването на тематиката за минусите настройва обществото отрицателно. По този метод хората считат, че нещо им се икономисва, а когато това се прави, нормално не е в техен интерес… Затова те не би трябвало да бъдат подценявани като реципиент. Въпреки че болшинството от тях не са приключили медицина, имат потенциала да схванат причинно-следствените връзки.

Ваксинационната акция ще бъде сполучлива едвам когато имунизациите спрат да се натрапват и за тях се приказва намерено

Отворен остава въпросът дали има какво да се желае в посока убеждаваща връзка от страна на институциите. Като първа стъпка се чака те да стартират да приказват в един глас, а не да упрекват народа, че не е схванал кой кои групи включва или изключва от статистиката си…
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР