Объркване се вихри около пътуването на Байдън, за да посети стачкуващите автомобилни работници

...
Объркване цареше в навечерието на пътуването на Джо Байдън до
Коментари Харесай

Объркване цареше в навечерието на пътуването на Джо Байдън до Мичиган във вторник, докато Белият дом се мъчеше да финализира плановете на президента за посещение на стачкуващи автомобилни работници, а депутатите бяха оставени да гадаят за неговия маршрут.

В понеделник следобед на членовете на United Auto Workers на мястото на една колона беше казано, че Байдън ще дойде на тяхното място, само за да чуят по-късно, че този предварителен план е отменен. При липсата на обявен план от Белия дом, спекулациите се разпространиха в редиците на UAW, че Байдън ще отиде до всяка колона, която е най-близо до летището. В понеделник дори имаше слух, че пътуването на Байдън може да е било изцяло отменено – възможност, която един служител на Белия дом категорично отрече.

Крайно нетипично е едно президентско посещение да е обвито в толкова несигурност в толкова късен час.

Междувременно членовете на пресата на Белия дом, които искаха да отразят посещението на президента, също не бяха сигурни дори до късно в понеделник къде точно в окръг Уейн да отидат. Множество демократи от Мичиган казаха, че не са получили предварителни подробности от Белия дом.

Сложната логистика около набързо обявеното посещение на президента беше описана пред CNN от хора, запознати с планирането. Един човек на място описа процеса като „хаотичен“ и „бъркотия“.

В много отношения планирането отразява трънливата политика на необичайното решение на Белия дом да изпрати Байдън да изрази солидарност със синдикалните работници в средата на активна стачка. Преди това Байдън отказа да го направи, за да избегне усещането, че заема страна в продължаващ трудов спор.

Миналата седмица Белият дом отхвърли плановете висши съветници – изпълняващият длъжността министър на труда Джули Су и старши съветник Джийн Сперлинг – да посетят Детройт, за да предложат посредничество в преговорите. Промяната повдигна въпроси за това какво може да направи администрацията в ситуация, в която няма правни или законодателни правомощия да се намеси, и допълнително подчерта дълбоко чувствителния характер на текущите преговори.

Белият дом се опита да направи сложно разграничение в понеделник, като каза, че Байдън се присъединява към стачкуващите автомобилни работници, не означава, че подкрепя някакви конкретни искания, които UAW може да направи в преговорите.

„Той стои с работниците“, каза прессекретарят Карин Жан-Пиер пред репортери. Но тя добави: „Ние не участваме в преговори. Това е нещо, което те трябва да решат.”

Репортерите се опитаха да изяснят позицията му по-късно през деня, като попитаха Байдън директно дали той конкретно подкрепя някои от исканията, които работниците в момента търсят от големите три автомобилни производители.

„Да, подкрепям – винаги съм подкрепял UAW“, каза Байдън пред репортери в понеделник.

Възможността Байдън да се изправи отново срещу бившия президент Доналд Тръмп през следващата година добави политическа значимост към посещението във вторник в Мичиган. Тръмп също се отправя към Мичиган тази седмица, като за сряда вечерта са планирани бележки към профсъюзните работници в най-гледаното време.

Байдън, който често се описва като „най-просъюзния“ президент, който страната е виждала, се надява отново да спечели желаното политическо одобрение на UAW преди 2024 г.

Репутаторът от Демократическата партия Дан Килди от Мичиган, който каза, че е бил в близък контакт със Сперлинг и други около стачката, каза, че висши служители на администрацията са описали настоящата ситуация като момент на „предстоящ пълен кръг“.

„[Автомобилните] компании бяха в беда. И работниците, и федералното правителство изиграха важна роля за поддържането на компаниите живи. Сега те са толкова много печеливши, че е време да се направи пълен кръг“, каза Килди. „Нека върнем работниците там, където бяха, преди те и федералното правителство да спасят автомобилните компании.“

От първите дни на администрацията Белият дом на Байдън се стремеше да избегне да бъде възприеман като влияещ на преговори с трети страни, включително разследвания на Министерството на правосъдието на трудови спорове. Байдън твърди, че неговият предшественик е показал незачитане на независимостта на подобни процеси.

В понеделник Белият дом отрече решението на Тръмп да посети Мичиган да е включено в плановете на Байдън.

„Категорично не“, каза Жан-Пиер.

Кайла Тауше и Доналд Джъд от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР