НЗОК вече изисква доплащане от пациентите с напреднал Паркинсон при

...
НЗОК вече изисква доплащане от пациентите с напреднал Паркинсон при
Коментари Харесай

НЗОК реши пациенти с напреднал Паркинсон вече да доплащат за дълбоката мозъчна стимулация

НЗОК към този момент изисква доплащане от пациентите с напреднал Паркинсон при имплантиране на устройство за дълбока мозъчна стимулация. Устройството-генератор подава нискочестотен ток по електроди към мозъка, който влияе на избрани центрове и тушира неприятните признаци на паркинсона. Болните имат по-добър живот и по-дълго остават самостоятелни от непозната помощ.

Методът, който е изцяло безвъзмезден за пациентите от 2019 година, в този момент ще им коства 6000 лева Хората с към този момент вградени устройства ще заплащат същата цена при замяна на батерията. Това се постанова на всеки четири години. Новината шокира пациенти и породи отвод от лекуване заради невъзможността им да си го разрешат финансово. Затова в днешния 11 април - Световният ден за битка с заболяването на Паркинсон, лекари и пациенти приканват Здравната каса да промени мнението си.

Решението е изненада и за лекари, и за пациенти. То не е коментирано авансово и пристигнало напълно ненадейно. В УМБАЛ „ Св. Иван Рилски " - водещата наша болница при лекуването на заболяването на Паркинсон с метода дълбока мозъчна стимулация, са получили писмо с новината след 1 януари. Наложило се към този момент утвърдени пациенти, знаещи, че лекуването е гратис, да бъдат осведомени пост фактум, което им се е отразило извънредно отрицателно, осведоми проф. доктор Красимир Минкин, специалист-неврохирург. Именно неговият екип вкарва дълбоката мозъчна стимулация в България през 2013 година

„ Получихме публично писмо от НЗОК, че медицинските произведения към този момент не са в листата с произведения, които се възстановяват изцяло. Причината е, че производителите на устройствата са нараснали цените им с 10%. Имаше разнообразни разновидности да се резервира стабилността на НЗОК, само че да не бъдат карани пациентите да доплащат - да вземем за пример да се понижи годишният предел процедури. Не бяхме авансово осведомени, никой не се допита до лекарите, до пациентите. Взимането на такива решения без присъединяване на лекарите, пациентите и пациентските организации, единствено от страна на НЗОК, без разискване води до това един от методите, какъвто е ДМС, да бъде дискриминиран по отношение на другите способи на лекуване и надлежно да бъдат дискриминирани и пациентите ", разяснява проф. Красимир Минкин.

Болницата възразява пред касата и показва, че методът е най-старият и одобрен в целия свят при битка с напреднала Паркинсонова болест. Той е и най-евтин спрямо други два метода с лекуване с лекарства и потвърдено с минимум затруднения. Въпреки това към този момент позитивен отговор от НЗОК няма, само че лекарите се надяват на разговор за унищожаване на доплащането най-малко през идната година.

Източник: Институт за здравно обучение, Национална акция „ Открито за Паркинсона “
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР