Ню Делхи ще намали канадския дипломатически персонал в Индия, тъй като спорът ескалира

...
Ню Делхи заяви в четвъртък, че търси намаляване на канадския
Коментари Харесай

Ню Делхи заяви в четвъртък, че търси намаляване на канадския дипломатически персонал в Индия и спря визовите услуги, тъй като спорът за убийството на сикхски сепаратист се задълбочава.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо поиска Индия да се отнесе с „най-голяма сериозност“ към обвиненията, че индийски агенти са изиграли роля в убийството през юни на Хардип Сингх Ниджар близо до Ванкувър.

Последствията предизвикаха дипломатически експулсации и решително отричане от страна на Индия, която каза, че всяко предположение, че е имало роля в убийството на Ниджар, е „абсурдно“.

Твърдението изпрати вече обтегнатите отношения между най-населената страна в света и членката на Г-7 Канада до ново дъно.

" Информирахме канадското правителство, че трябва да има паритет" в дипломатическото присъствие, каза пред репортери говорителят на индийското външно министерство Ариндам Багчи.

"Техният брой тук е много по-висок от нашия в Канада... Предполагам, че ще има намаление ."

Ню Делхи също каза, че е спрял да обработва молби за визи в Канада, обвинявайки "заплахи за сигурността", които според тях "пречат" на работата на техните служители.

"Засега ситуацията със сигурността в Канада и защото на бездействието на канадското правителство, временно спряхме визовите услуги“, каза Багчи.

„Заплахи“

Часове по-рано Висшата комисия на Канада каза, че ще „коригира“ броя на дипломатите в Индия след „заплахи за различни социални медии" срещу техния персонал.

"В светлината на настоящата среда, в която напрежението се е повишило, ние предприемаме действия, за да гарантираме безопасността на нашите дипломати", се казва в изявление на мисията на Канада.

"В резултат на това, и от голяма предпазливост решихме временно да коригираме присъствието на персонала в Индия."

Мисията не даде допълнителни подробности за броя на хората, които напускат, но каза, че нейните офиси са „отворени и работят", като същевременно призовава за безопасността на нейния персонал трябва да бъде гарантирана.

„Очакваме Индия да осигури сигурността на нашите акредитирани дипломати и консулски служители в Индия, точно както сме за техните“, се казва в съобщението.

В понеделник Отава изгони дипломат, описан като ръководител на външното разузнаване на Индия в Канада, което накара Ню Делхи да нареди на канадски дипломат да напусне.

Спирането на визите идва ден, след като външното министерство на Индия заяви, че е загрижено за безопасността на своите граждани в Канада заради „политически оправдани престъпления от омраза и престъпно насилие“.

„Заплахите са насочени особено към индийски дипломати и части от индийската общност, които се противопоставят на антииндийската програма“, се казва в изявление на министерството в сряда.

' Khalistan'

Nijjar беше застрелян от двама маскирани нападатели пред сикхския храм, който той ръководеше в Съри, предградие на Ванкувър.

Активист за създаването на сикхска държава, известна като Khalistan, Nijjar беше издирван от индийските власти за предполагаем тероризъм и заговор за извършване на убийство.

Той отрече тези обвинения, според Световната организация на сикхите в Канада, организация с нестопанска цел, която твърди, че защитава интересите на канадските сикхи.

Индийското правителство обвинява Отава, че си затваря очите за дейностите на радикални сикхски националисти, които се застъпват за създаването на независима държава, която да бъде изсечена от Северна Индия.

Имаше признаци за назряваща криза, преди Трюдо да разкрие разследването за смъртта на Ниджар в понеделник .

Индийският министър-председател Нарендра Моди изрази "силна загриженост относно продължаващите антииндийски дейности на екстремистки елементи в Канада" на срещата си с Трюдо на Г-20 по-рано този месец.

Канада също преустанови преговорите за свободна търговия споразумение с Индия и миналата седмица нейният търговски министър отмени пътуване до страната, планирано за октомври.

Аферата може да усложни усилията на правителството на САЩ към Индия, при което двете страни стабилно подобряват отношенията си през последните години.

Вашингтон гледа на Ню Делхи като на ключов съюзник в противодействието на китайското влияние в Азиатско-тихоокеанския регион.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР