Ню Делхи, Индия – безмилостното бомбардиране на Израел на обсадената

...
Ню Делхи, Индия – безмилостното бомбардиране на Израел на обсадената
Коментари Харесай

Произраелски митинги разрешени в Индия, но палестинската солидарност търпи репресии

Ню Делхи, Индия – безмилостното бомбардиране на Израел на обсадената Ивица Газа и убиването на близо 6000 души – една трета от тях деца – за две седмици възмути хората по целия свят, предизвиквайки всеобщи митинги и апели за неотложно преустановяване на огъня.

Въпреки това, в Индия – първата неарабска страна, която призна Организацията за избавление на Палестина (ООП), само че в този момент се вижда по-близо до Израел и неговия максимален покровител, Съединените щати – някои пропалестински протестиращи оповестиха, че са били набелязани от държавното управление.

Продължете да четете

лист от 4 детайла. Анализ: Защо толкоз доста антипалестинска дезинформация идва от Индия? Къде стоят Китай, Русия и Индия за войната в Газа? Урокът на Моди от Израел: Разрушете мюсюлманските домове, изтрийте историята им Задълбочаващата се любовна спекулация на Индия с Израел завършек на списъка

По-малко от седмица след началото на нападението в Газа, полицията в област Хамирпур на най-населения щат Утар Прадеш в Индия търси мюсюлманските учени Атиф Чаудхари и Сухаил Ансари. Тяхното хипотетично закононарушение: слагане на фотография в WhatsApp, която споделя: „ Подкрепям Палестина. “

Двамата мъже бяха упрекнати в поощряване на омраза сред обществени групи. Ансари е задържан, до момента в който Чаудхари се укрива, съгласно полицията.

В същия щат, ръководен от хиндуистката националистическа партия Бхаратия Джаната (BJP), четирима студенти от мюсюлманския университет Алигарх бяха задържани от полицията, откакто проведоха пропалестинско шествие в кампуса ден след нападението в Газа стартира на 7 октомври.

Въпреки това, когато индуистката крайнодясна група Баджранг Дал провежда произраелски марш в същия град Алигарх, издигайки лозунги като „ Долу Палестина, долу Хамас “, управляващите не започнаха никакви дейности против тях.

„ Сякаш съм направил някакво закононарушение “

В националната столица Ню Делхи има няколко образеца за задържане на хора по време на манифестации, проведени от студентски групи, деятели и жители за взаимност с палестинците от 7 октомври.


В западния щат Махаращра, също ръководен от BJP в съюз с районна партия, двама протестиращи, Ручир Лад и Супреет Равиш, бяха задържани на 13 октомври за осъществяване на марш против войната в Газа и упрекнати в нелегално заседание.

Пуджа Чинчоул, член на Революционната работническа партия на Индия и един от уредниците на митинга, извършен в столицата на щата Мумбай, сподели пред Al Jazeera, че полицията „ сътвори доста трудности пред нас, когато схванаха, че организираме про -Протест в Палестина.

„ Те задържаха един от уредниците ден преди митинга и трима уредници сутринта на митинга. Когато въпреки всичко се събрахме да протестираме, ни сграбчиха микрофона, плакати и след известно време започнаха да упражняват мощ върху някои от нас ”, сподели тя.

Репресиите обаче не бяха лимитирани единствено до щатите, ръководени от BJP.

В южния щат Карнатака, ръководен от главната опозиционна Конгресна партия, полицията повдигна обвинявания против 10 деятели в основаване на безпокойствие, откакто проведоха безмълвен марш в поддръжка на палестинците на 16 октомври в Бенгалуру, столицата на щата. < /p>

Полицията на Карнатака също арестува 58-годишен мохамеданин за хипотетично издание на видеоклип в поддръжка на Хамас в WhatsApp. Полицията също задържа за малко Алам Наваз, мюсюлмански държавен чиновник, за актуализиране на статуса му в WhatsApp с палестинско знаме и известие „ Да живее Палестина “.

„ Хората започнаха да ме гледат с съмнение, като че ли съм направил някакво закононарушение, изразявайки солидарността си с палестинския народ “, сподели 20-годишният Наваз пред Ал Джазира.

Всичко това, макар че Конгресът изрази поддръжката си за „ правата на палестинския народ на земя, самоуправление и заслужен живот “, защото партията прикани за неотложно преустановяване на огъня в резолюция, призната от нейната работна комисия на 9 октомври.

„ Израел води прокси война от името на индусите “

Междувременно произраелски манифестации, проведени основно от индуистки десни групи, бяха следени в цяла Индия, до момента в който доста от обществените медии предлагаха услугите си на израелските сили.

В събота десетки поддръжници на пенсиониран боец от индийската войска изминаха 182 км (113 мили), с цел да стигнат до израелското посолство в Ню Делхи, където предложиха да отидат в Израел, с цел да се бият против палестинците в Газа.

Миналата седмица един от най-влиятелните индуистки националисти в Индия, Яти Нарсингхананд, пусна видео, в което сподели, че индусите и евреите „ имат еднакъв зложелател: Мохамед и неговата сатанинска книга “, до момента в който прикани израелското държавно управление да разреши на 1000 индуси да да се открият в Израел, с цел да „ поемат тези мюсюлмани “.


Посланикът на Израел в Индия, Наор Гилон, на 8 октомври сподели, че е получил няколко претенции от индийци, които желаят непринудено да се бият за Израел.

Апурвананд, професор по хинди в университета в Делхи, сподели пред Al Jazeera, че не е сюрпризиран, че крайнодесните индуисти, които намерено се възхищават на Адолф Хитлер за дейностите му против евреите, в този момент поддържат ционистите в Израел.

„ Хиндуистките крайнодесни организации в Индия постоянно са подкрепяли тези, които преобладават посредством принуждение. Хитлер го направи един път, по тази причина го поддържаха. Сега Израел прави това, тъй че те го поддържат “, сподели той.

Апурвананд сподели, че хиндуистката десница в Индия счита, че има идеологически връзки сред тях и ционистите в Израел.

„ Изглежда, че Израел води прокси война от името на индуската последна десница. Те считат, че Израел води война и унищожава мюсюлманите от тяхно име. Начинът, по който желаят да основат Akhand Bharat [Обединена Индия] посредством присъединение на Пакистан, Афганистан, Непал дружно с Индия, те считат, че Израел следва същата експанзионистична идеология “, сподели той.

Това не постоянно е било по този начин.

Индийско-израелски връзки и битка за Палестина

Външната политика на Индия исторически поддържа палестинската идея, която стартира с гласуването на Индия против резолюцията на Организация на обединените нации за основаване на страната Израел през 1947 година и по-късно с признаването на ООП като представител на палестинския народ през 1974 година

Пропалестинската позиция на Индия се управлява от споделената история на колонизацията от британците, сподели Зикрур Рахман, някогашен индийски дипломат в Палестина, пред Ал Джазира.

„ В постколониалната епоха установихме, че това е колониален опит за делене на страната и основаване на друга страна. Ние не подкрепяхме основаването на страна на религиозна основа “, сподели той.


Рахман обаче добави, че до момента в който позицията на Индия във връзка с Палестина не се е трансформирала, тя не е толкоз мощна, колкото беше.

Индия призна основаването на Израел през 1950 година, само че откри дипломатически връзки чак през 1992 година, когато се завършиха детайлностите по първото съглашение от Осло. Оттогава Индия се пробва да откри баланс сред стратегическите си връзки с Израел и благосклонността към палестинската битка.

Днес Индия е най-големият покупател на създадени в Израел оръжия, до момента в който стратегическото съдействие и съдействието в региона на сигурността сред тях набъбна неведнъж. Направени са и съпоставения сред израелското разрушение на домове на палестинци в окупираните територии и сходна политика, възприета от някои държавни държавни управления на BJP основно против мюсюлманите като форми на „ групово наказване “ на общността.

Откакто министър председателят Нарендра Моди пристигна на власт през 2014 година, той направи обществени изказвания, наричайки израелския си сътрудник Бенямин Нетаняху „ добър другар “ на няколко пъти.

Моди беше един от първите международни водачи, които разгласиха своята взаимност с Израел след невижданото навлизане на Хамас на 7 октомври. „ Дълбоко шокиран от новините за терористични офанзиви в Израел “, се споделя в обявата му в X, която излезе четири часа преди Съединени американски щати Президентът Джо Байдън реагира на събитието.

Моди също осъди израелската офанзива против арабската болница Ал-Ахли в Газа на 18 октомври, при която бяха убити близо 500 палестинци, макар че известието му на X се появи съвсем осем часа след обявата на Байдън.

Междувременно Министерството на външните работи на Индия излезе с изказване на 12 октомври, повтаряйки позицията на Ню Делхи за основаване на „ суверенна, самостоятелна и жизнеспособна страна Палестина, живееща в границите на сигурни и приети граници, един до друг в мир с Израел “.

Миналата седмица Моди разгласява на X за телефонния си диалог с президента на палестинската власт Махмуд Абас, в който той повтори „ отдавнашната кардинална позиция на Индия по въпроса Израел-Палестина “. Той сподели, че държавното управление му изпраща филантропична помощ за обсадените поданици на Газа.

Журналистът Ананд К Сахай обаче счита, че отговорът на Индия на разгръщащата се филантропична злополука в Газа не е бил съответен.

„ Това, което Индия не е споделила, е значимо. Индия не изиска преустановяване на огъня. В исторически проект Индия постоянно е изисквала преустановяване на огъня при положение на [чужда] война. В този случай също трябваше да кажем изрично: спрете войната “, сподели той пред Al Jazeera.

Сахай сподели, че парадирането на близостта на Моди с Израел също има за цел да успокои главната му банка с гласове: индусите.

„ Да предположим, че има друга вяра, преобладаваща в Палестина. Тогава нашата позиция може да е била друга. По време на руско-украинската война казахме „ това не е ера на война “. Защо не можехме да кажем това при положение на война сред Израел и Палестина? попита Сахай.

„ Като не изиска преустановяване на огъня, Индия също индиректно алармира на Съединени американски щати, че индийската позиция е доста покрай линията на Съединени американски щати. “


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР