Нямаме пътна карта за влизането на България и Румъния в

...
Нямаме пътна карта за влизането на България и Румъния в
Коментари Харесай

Петър Витанов: Нямаме пътна карта за Шенген по суша, този процес може да продължи години

Нямаме пътна карта за влизането на България и Румъния в Шенген по суша и това е тревожна вест. Това съобщи ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов в предаването „ Твоят ден “ по Нова нюз. Според евродепутата отсъствието на пътна карта значи, че процесът може да отнеме години.

„ Положителната вест е, че не бяхме  отделени от Румъния. Това костваше големи старания на редица български политици. Отделянето щеще да е тежък удар върху имиджа на страната, върху дипломатическите старания на всички, които бяха ангажирани с тематиката „ Шенген “. Тази заплаха беше премината. За нея работиха доста държавни управления. От друга страна не беше реализирано това, което се очакваше, тъй като главните проблеми са свързани със сухопътните граници – загуби за бизнеса, екологични проблеми, пътно-транспортни катастрофи. Отстъплението идва от това, че самите поръчки на ръководещите бяха, че би трябвало да бъде решен въпросът до края на годината. Това не се случи. Отстъплението идва и от това, че министър-председателят приказва, че през 2024-а година ще имаме дата. Това е самопризнание, че влизането ни по суша ще стане най-рано през 2025-а “, разяснява Петър Витанов.

Според евродепутата отсъствието на пътна карта значи, че процесът може да отнеме години.

„ Други страни като Австрия и Хърватия получиха ясни периоди за влизането си и по суша в Шенген. Няма по какъв начин да има цялостно задоволство. Подобни оферти бяха отправяни и към други български държавни управления, само че те не ги одобриха “, добави още той.

По мотив опасенията, че Австрия може да ни върне 6000 мигранти, Витанов счита, че България може да стане жертва на вътрешно-политически борби.

„ Австрия не желае нищо отвън европейското законодателство. Но евентуално в този момент са разпознали съответен брой хора на тяхна територия, които желаят да върнат по страна на регистрация “, сподели Петър Витанов.

В началото на новата година Петър Витанов уточни като едно от европейските постижения, които рефлектират директно в живота на българите, обвързването на минималната работна заплата със междинната за страната.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР