Нямаме дефиниция за енергийната бедност, която щеше да направи ясно

...
Нямаме дефиниция за енергийната бедност, която щеше да направи ясно
Коментари Харесай

Кои са енергийно бедни и какво ще правят топлещите се с газ?

Нямаме формулировка за енергийната беднотия, която щеше да направи ясно разделяне кой би трябвало да бъде подкрепят и кой употребява неефективно електрическата сила на битовия пазар. Това решение печели време за разбори. За едни е заслужено, за други - не, само че не адресира всички проблеми в тази целокупност. Един разбор ще покаже цялата картина на нещата.

Така ръководителят на краткотрайната комисия за енергийната рецесия Радослав Рибарски („ Продължаваме промяната ”) разяснява в неделя пред бТВ признатия от Народното събрание мораториум върху цените на електрическата енергия, парното и водата.

По думите му са нужни разбори по всички съществени линии, които засягат потребителите.

" Поскъпването на електрическата сила варира според от региона, само че има към 11-12% повишаване на цената за бита. Също по този начин има огромно повишаване на топлинната сила за София за разлика от Пловдив - и двете топлофикации са на газ, само че на едното място нараства с 30%, а на другото - с 3%. Трябва да се направи разбор кое води до тази разлика ", даде образец Рибарски.

Според него е необходим разбор и по въпроси като каква е опцията за по-евтина сила, която да идва най-вече от АЕЦ, какви са опциите за обиране на разнообразни маржове по веригата и кой и по какъв начин би трябвало да бъде обезщетен.

Председателят на краткотрайната комисия за енергийната рецесия изрази и терзанията си, свързани с потребителите на битов природен газ.

" В момента този мораториум не ги визира, те изпитват огромно усложнение от непрекъснато повишаване на цените на газа ", сподели той.

Радослав Рибарски посочи, че би трябвало да се ревизира и какво може да бъде направено за небитовите консуматори, които купуват на свободен пазар, а високата цена там се придвижва върху всички артикули, които те създават.

В Народно събрание следва и основаването на постоянна комисия по енергетика, напомни той.

" В съдружното съглашение има доста хрумвания, които чакам да бъдат прегледани. Едно от нещата са софтуерните загуби на електроразпределителните сдружения, които да купуват тази сила от контролиран пазар, там цените са 3-4 пъти по-ниски ", съобщи Рибарски.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР