„Нямах представа какъв ще бъде животът“: Вътре в живота на онези, които изтекат визата си и минават в нелегалност

...
Нямах представа, когато дойдох в Обединеното кралство, какъв ще бъде
Коментари Харесай

„Нямах представа, когато дойдох в Обединеното кралство, какъв ще бъде животът ми – просто исках напуснете Индия", казва тихо Данабал, който носи сив анцуг, с чиста прическа и брада. „Не мислех какво ще бъде тук.“

Данабал – не използваме фамилията му – казва, че политиката му го е създала проблеми с индийската полиция и е платил на агенция £ 7000, за да си уредят място в университет във Великобритания.

Изображение: Историята на Данабал е рядко вникване в живота на човек с просрочена виза

Sky News видя копие от паспорта му, което показва, че той е пристигнал през 2021 г. на студент виза, която трябваше да изтече преди няколко месеца.

Той казва, че е изкарал един месец магистърски курс по бизнес мениджмънт в университет в северна Англия, но му се стори „твърде трудно“. Колежът, в който Данабал получи място, ни каза, че не могат да коментират отделни случаи поради поверителността на студентите.

Неговата история е рядко вникване в света на онези, които пресрочват визите и преминават в нелегалност.< /p>

Пристигането на първите търсещи убежище на шлепа Bibby Stockholm се забави

Но с нетна миграция към Обединеното кралство на рекордни нива - - Sky News може да разкрие, че правителството няма публични данни за мащаба на тези, които са изтекли визата си и не успяват да се върнат в страната си на произход.

Системата се е „сринала“, казва Васуки Мурахатас, който е работил като имиграционен адвокат в продължение на 24 години. Тя изчислява, че броят на обажданията от лица, прекарали престой, които искат съвет, се е увеличил с 50% през последната година. Няма начин това да се провери независимо.

Нейните отчаяни клиенти искат да знаят как да преминат към работни визи - което според нея правителството току-що е направило по-трудно - или да намерят други начини да останат законно в Обединеното кралство.

Хората „изчезват и се крият“, казва тя, защото не могат да намерят спонсори за работни места, често изпадат в бедност и нископлатена работа на ръка, когато не могат да намерят начин да сортират имиграционната им ситуация.

„Някои наистина страдат“, казва тя. „Правителството позволява на хората да идват като студенти – те искат повече хора да идват като квалифицирани работници, но хората злоупотребяват със системата, за да влязат в Обединеното кралство.

„Някои хора идват, знаейки, че могат да престоят повече и никой може да направи всичко."

Изображение: Имиграционният адвокат Васуки Мурахатас

Дханабал не е единственият човек, който се бори да оцелее, след като е дошъл в Обединеното кралство със студентска виза, която сега е ограничена или изтекла.

>

Суреш, 35, ни въвежда в задната градина, където коси тревата и подрежда пътеката.Той дърпа зеления пуловер, който носи, докато обяснява как са му дадени дрехи, а не пари в размяна за ежедневната му работа.

„Понякога хората ми предлагат храна, понякога получавам £10 или £20,“ казва той безгрижно. „Понякога работя градинарство или чистя. Не получавам работа всеки ден. Това е труден живот. Един ден ще се оправя."

Суреш живее така в продължение на седем години, след като пристигна от Индия със студентска виза. Той не започна курса в университета в Уелс, където получи място .

„Не искам да отида в колеж“, признава той.

Изображение: На Суреш се плаща в дрехи за разчистване на градина

Около 1,1 милиона кандидат-студенти и членове на техните семейства които са дошли с учебни визи от януари 2021 г. до март 2023 г.

Но Министерството на вътрешните работи каза на Sky News, че не може да предостави данни за това колко точно хора са с просрочени визи през последните три години.

Най-новите налични статистически данни са за годината, приключваща на март 2020 г. - която показва, че през това време е имало 1,9 милиона визи, които са изтекли. Няма данни за заминаване за 83 600 души, чиято виза за работа, обучение или семейство е изтекла през този период.

От този брой 54 689 души, които са пристигнали с туристически визи, и 7 236 души, които са дошли със студентски визи, са в неизвестност.

Университетите в Обединеното кралство разчитат на милиони лири чуждестранни студенти носят със себе си такси за обучение. Според данни от HESA – законовата агенция за събиране на данни за висшите учебни заведения в Обединеното кралство – през 2021/22 г. в Обединеното кралство са учили 679 970 международни студенти.

„Превишаването на срока е против закона“

Но потенциалната злоупотреба със студентски визи като начин за достигане до Обединеното кралство означава, че университетите са подложени на натиск да отсеят кандидати, които не са истински.

Органът, който представлява университетите в Обединеното кралство, казва, че целите са поставени от правителството за завършване на курс и записване от чуждестранни студенти в момента се изпълняват.

Около 85% от международните студенти трябва да завършат курса си, а 90% трябва поне да се запишат, в противен случай има риск университетът да бъде забранен от набиране на персонал от чужбина.

Джейми Ароусмит, директор на Universities UK International, казва, че секторът е „много добре“ оборудван за справяне с проблема и „се опитва да гарантира, че хората, които кандидатстват, ще дойдат в Обединеното кралство“ са „истински студенти и че са тук, за да учат“.

Говорител на Министерството на вътрешните работи казва: „Тези, които нямат право да останат в Обединеното кралство и не се върнат доброволно у дома, трябва да бъдат в съмнение в решимостта ни да ги премахнем. Надвишаването на престоя е против закона, ненужно струва пари на данъкоплатеца и е несправедливо спрямо спазващите закона мигранти, които идват в Обединеното кралство по законни канали.“

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР