Няма зависимост между размера на финансирането и активността на работа

...
Няма зависимост между размера на финансирането и активността на работа
Коментари Харесай

МФ не вижда връзка между парите за библиотеки, читалища и музеи и работата им

Няма взаимозависимост сред размера на финансирането и интензивността на работа на обособените районни културни институти в страната. До този извод стига Министерството на финансите (МФ) след на 3262 читалища, 111 музеи и художествени галерии и 27 библиотеки с районен темперамент през 2022 година

Според финансовото министерство би трябвало да се промени метода за финансиране, като поетапно, се основат механизми за въвеждане на детайли, които да регистрират дейностите и полезността на културните институти за потребителите и обществото. Ведомството желае такива механизми да се вкарат с присъединяване на Министерството на културата (MK) и локалната власт.

Според данните на МФ финансирането субсидираните обекти не основава тласъци за осъществяване на действия и за реализиране на резултати от съответните институти, като интензивността им била по-скоро периодическа и обвързана с съответни събития, а не авансово планувана и редовно проведена целогодишно.
 КНСБ желае 2 милиарда лева за просвета в Бюджет 2024
КНСБ желае 2 милиарда лева за просвета в Бюджет 2024

Синдикатът упорства за 35% растеж на заплатите на чиновниците в музеите, библиотеките и читалищата

От Министерството на финансите допълват, че постоянните ежеседмични занимания за деца и възрастни са с най-малък обсег. Вместо това се наблягало на статични експозиции и представянето на към този момент основан и разполагаем библиотечен фонд, на присъединяване или образуване на единични събития или изяви във връзка съответни празници или събития. Освен това МФ установи, че наличните материални фондове се цифровизират и обновяват прекомерно постепенно.

От финансовото министерство регистрират още, че кметовете по места по-скоро се ангажират с увеличение възнагражденията на съответните чиновници, а не с намиране на подходи и способи за оценка на работата, изследване на настройките на популацията, по отношение на демографски и районни характерности, културни и просветителни потребности и разширение профила на предоставяните услуги.

Припомняме, че в Деня на националните будители културните дейци недоволството от възнагражденията си, които одобряват за унизителни.
 Министерски съвет утвърди над 12 милиона лв. за финансиране на културни институти
Министерски съвет утвърди над 12 милиона лв. за финансиране на културни институти

Средствата имат за цел да обезпечат стабилността на държавните културни институти и да подобрят качеството на техните стратегии и действия

МФ показва и съответни данни от осъществения разбор за обособените типове културни институции:

Читалища

За финансиране на този тип културна институция страната годишно обезпечава близо 100 млн. лева Субсидираните бройки за читалищата за 2022 година са общо 7 773 чиновници.

Проверена е активността на 87% от общия брой на записаните читалища в страната. 8% или 267 от читалищата не регистрират активност по нито един от следените 10 индикатори, само че получават дотация. Не се открива взаимозависимост сред обсега на активността и размера на получаваните средства. Преобладаващ брой от читалищата са дейни или сезонно, или единствено по време на училищен ваканции, а други провеждат единствено мероприятия по избран мотив или празник.

Образователни действия се реализират в 1 556 читалища (48 %). В 1 706 бр. (52%) от читалищата не се поддържа просветителна активност.

В 2 863 читалища (88%) се провеждат културни мероприятия, а в 399 читалища (12%) няма проведени мероприятия. В 525 читалища или 61% от обсега на тези, които провеждат мероприятия, броят им е едвам от 2 до 5 годишно, а единствено в 315 или 11 % от тази група читалища има сред 31 до 147 мероприятия годишно.

Сравнението по аршин " бюджет " демонстрира фрапантни разлики сред част от институциите. Например, при читалища с бюджет над 500 хиляди лева, читалище " Развитие-1869 " - Враца има 61 души личен състав и бюджет от 781.8 хиляди лева, има 3 художествени състава за лица над 18 година, 2 любителски школи и 146 проведени културни мероприятия. Докато читалище " Родина - 1860 " - Стара Загора е с бюджет 631 хиляди лева Персоналът е от 51 души. Те работят с 10 художествени състава за лица над 18 година, 23 любителски школи и имат 646 проведени културни мероприятия.

Читалище " Никола Йонков Вапцаров - 1866 " - Благоевград разполага с бюджет в размер на 512,3 хиляди лева В него работят 41 чиновници. Активните форми на активност, които се развиват в него, са 5 художествени състава за лица над 18 година, 7 любителски школи и 77 проведени културни мероприятия. Първото българско национално читалище " Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856 " - Свищов с бюджет от 472,5 хиляди лева има единствено 2 състава за възрастни. Докато с бюджет от 131 хиляди лева Читалище " Христо Ботев - 1871 " - Смолян поддържа 18 художествени сформира за хора над 18 година и 46 - за деца.

В читалище " Пробуда - 1926 - Горна баня " - Столична община, което разполага с бюджет от 68,1 хиляди лева, има 95 школи, до момента в който Читалище " Дружба - 1870 " - Харманли с отделени средства в размер на 154,7 хиляди лева има единствено 3 школи.

С бройка на личния състав от 0,25 бр. (т.е. един чиновник на ненапълно работно време) и бюджет от 3,1 хиляди лева читалище " Димитър Ганев - 2014 " - Генерал Тошево са осъществени 24 културни мероприятия. Толкова са и събитията, които Читалище " Надежда 1871 " - Оряхово е направило при бюджет 124,2 хиляди лева и с 6 чиновници.

Музеи и художествени галерии

За субсидиране на музеи и художествени галерии годишно от бюджета се отделят 55 млн. лева Субсидираните бройки за музеите и художествените галерии за 2022 година са 2 022 или приблизително за институция - 18 чиновници.

Разгледана е активността на 111 музеи и художествени галерии с районен темперамент. През 2022 година този вид културни институции са били посетени от над 3 млн. души и са осъществили доходи в размер на близо 13 млн. лева, което съставлява към 24 % от избрания за музеите и художествените галерии бюджет.

54% от музеите и художествените галерии през миналата година не са обновявали непрекъснатите си експозиции, а при останалите 46% обновяването варира от 1 до 10 броя. В 38 институции (34% от общия брой) няма данни за направени теренни изследвания и/или научни проучвания и научна обработка.

Общият брой на проведените изложения с движими културни полезности или творби на изкуството в страната са над 700 броя или приблизително по 6 броя на институция за година. В 21% от районните музеи и галерии няма данни за проведени изложения, а в 14% има по една проведена галерия.

В 21% от районните музеи и галерии няма данни за извършени просветителни събития, а в 2% има по 1 мероприятие на година.

Правят усещане разликите при посещаемостта и осъществените доходи при районни музеи на територията на един град. Например, в гр. Пловдив - в Регионалния природонаучен музей са регистрирани 160 хиляди гости и 404,0 хиляди лева доходи от активността, до момента в който Регионалният исторически музей в същия град е имал 24 хиляди гости и е осъществил 32,0 хиляди лева доходи от активността. В гр. Плевен също се следят огромни разлики. С почти идентичен по брой личен състав Регионалният исторически музей е посетен от 23 хиляди индивида и има 30,0 хиляди лева осъществени доходи, а Регионалният военноисторически музей има 95 хиляди гости и регистрирани 340,0 хиляди лева доходи от активността.

Интерес съставлява и сравнението при проведените от музеите събития, ориентирани към гости до 18 години и осъществени други културни мероприятия и прояви. Историческите музеи в гр. Етрополе и в гр. Генерал Тошево, които са с бюджет 150,0 - 200,0 хиляди лева, имат по 27 събития и 48 проведени други културни мероприятия и прояви, до момента в който Регионалният исторически музей в Стара Загора с бюджет 1,3 млн. лева е направил 7 събития за гости до 18 год. и 7 други културни мероприятия и прояви.

При художествените галерии също се следят разлики. Художествената изложба в гр. Пловдив, която разполага с 506,0 хиляди лева бюджет, има 46 хиляди гости, извършени са 37 просветителни стратегии с 1 224 участници и са осъществяване доходи в размер на 71,0 хиляди лева, а Художествената изложба в гр. Варна е с 674,1 хиляди лева бюджет, само че има 9 300 гости, 8 просветителни стратегии с 563 участници, като постъпилите средства са 42,0 хиляди лева

Библиотеки

Направеният в МФ разбор обгръща 27 броя библиотеки с районен темперамент. За финансирането им годишно страната обезпечава близо 30 млн. лева Субсидираните бройки за библиотеките с районен темперамент за 2022 година са 1 177 или приблизително за библиотека на към 44 чиновници.

Регистрираните консуматори са близо 210 хиляди. За 2022 година в библиотеките са направени към 3 млн. визити.

При параленост на регистрирани консуматори за районна библиотека към брой население на съответната община се открива почти еднообразно съответствие на записаните консуматори към общия брой население на общината (средно към 4%).

Има и разлики в броя регистрирани консуматори в общини с почти еднакъв брой население. Например, Регионалната библиотека в гр. Благоевград, която има избран бюджет от 799,4 хиляди лева и 32 души личен състав, има регистрирани 12,8 хиляди консуматори, представляващи 11% от популацията на общината, които са заели 158 хиляди книги, а в Регионалната библиотека на гр. Хасково, на която се отпускат средства в размер на 1,1 млн. лева и има 35 чиновници, потребителите са били 3,1 хиляди или 3% от популацията на общината, които са заели 59 хиляди книги. В двете културни институции има фрапантни разлики в проведените културни събития (четене на книги, показване на нови книги, изложения, презентации и други, беседи, участия в разнообразни планове, стратегии и др.). В библиотеката в Благоевград са извършени 627 начинания, до момента в който в тази в Хасково - 122.

Наблюдава се огромна разлика и в предоставените осведомителни услуги в обособените районни библиотеки. Четири от тях са дали над 20 хиляди бр. осведомителни услуги, а 15 районни библиотеки (55%) са с под 1 000 бр.

При сравняване на осъществените издания (електронни издания, стихосбирки, библиотекарска литература и др.) се вижда, че в Регионалната библиотека в гр. Перник, която е с личен състав от 28 души и бюджет от 689,4 хиляди лева, са направени 55 библиографски документи във връзка юбилейни годишнини и културни събития, библиографски справочници и други, а в Столичната районна библиотека, чийто бюджет е 3,2 млн. лева и е с личен състав от 135 души, има осъществени единствено 2 стихосбирки. Броят на изданията е толкоз и в тези културни институции в градовете Варна и Бургас, макар че отпусканите средства за тях са надлежно 1,5 млн. лева и 1,1 млн. лева
 Ресорният министър поддържа митинга на културните дейци и дава обещание по-голям бюджет следващата година
Ресорният министър поддържа митинга на културните дейци и дава обещание по-голям бюджет следващата година

Кръстев ще работи за увеличение на заплатите в сектора
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР