Няма заведено арбитражно дело от Газпром“ срещу Булгаргаз“. Това стана

...
Няма заведено арбитражно дело от Газпром“ срещу Булгаргаз“. Това стана
Коментари Харесай

Няма заведено дело от Газпром“ срещу Булгаргаз“

Няма заведено арбитражно дело от „ Газпром “ против „ Булгаргаз “. Това стана ясно навън съвещание Комисията за енергийно и водно контролиране, в профилиран състав „ Енергетика “.

На него, след разбор, направен въз основа на показаните от „ Булгаргаз “ ЕАД данни и документи и след направени калкулации според ценовия модел, беше препоръчано цената на естествения газ от 1 април 2023 година да бъде в размер на 102,26 лева./MWh  (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС) или с 4,2% по-евтин от март.

Предложената цена включва съставния елемент „ цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи “, съставния елемент за активността „ социална доставка “, както и съставния елемент, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в Подземното газово вместилище „ Чирен “, в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.  

В заявката на „ Булгаргаз “ се съдържат цените на обособените снабдители и размера на количествата природен газ. Общественият снабдител е формирал общото планирано количество за вътрешния пазар от няколко източника.

В ценовия микс за април е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България – Гърция “ (IGB), според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 51,9 % от потреблението в страната и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР