Няма засилен миграционен натиск по българските граници, дори се наблюдава

...
Няма засилен миграционен натиск по българските граници, дори се наблюдава
Коментари Харесай

Калин Стоянов: Три пъти е намалял миграционният натиск

Няма засилен миграционен напън по българските граници, даже се следи трайна наклонност за понижаване на броя мигранти, които пробват да влязат нелегално в страната, сподели вътрешният министърКалин Стоянов по време на чуване по тематиката в Народното събрание.

" Няма засилен миграционен напън,напротив, има трайна наклонност за понижаване на миграционния напън и това мога да го споделя и с числа. От началото на тази година досега са предотвратени 5200 опита за нелегално прекосяване на българо-турската граница, за същия интервал на предходната година те са били 15 600. Разликата е 3 пъти. Задържанията навътре в страната от началото на годината досега са 260, а за същия интервал на предходната година те са били 1260. Мисля, че тези числа доста красноречиво приказват за това, че ние се оправяме с миграционния напън. Състоянието по българо-турската граница в никакъв случай не е било по-спокойно, както е сега. Постигнахме задачата, която си поставихме, а точно, тази, че незаконните мигранти да не потеглят по пътя към западна Европа през България, защото мъчно ще преминат българо-турската границаи това сега е реалност ", сподели Стоянов.

Стоянов посочи, че навътре в страната също няма проблеми с мигранти, а сбиването в центъра на София в края на предходната седмица е битов случай сред две групи, които са се познавали между тях.

" Имаше два случая през миналата седмица, за жалост. През последните месеци, да не кажа и по-дълъг интервал от време, доста постоянно следим събиране на голям брой лица, малолетни, даже и малолетни такива, които се придвижват на групички както българи, по този начин и непознати жители. Именно подобен е единият случай от предходната седмица. Най-важното е, че и нападнатите и пострадалите се познават. В първия случай, действително една от групичките, които са български деца, има едно от техните приятелчета, което е лице от арабски генезис. Двете групи се познават, срещали са се по-рано, малко по-нагоре на въпросния бул.. Там е имало друга обстановка, при която са си говорили. Пак споделям, не желаеме да поражда някакъв ужас и някакво подстрекателство. Инцидент, при който е формирано произвеждане сред две групички малолетни, които се познават. Важното е, че всички лица са открити. В първия случай имаме шестима такива. Във втория случай имаме четирима арестувани български жители малолетни, с голям брой престъпни регистрации ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР