Няма засечени тежки метали в пшеницата от Украйна. Това увериха

...
Няма засечени тежки метали в пшеницата от Украйна. Това увериха
Коментари Харесай

Агенцията по храните: Няма засечени тежки метали в пшеницата от Украйна

Няма засечени тежки метали в пшеницата от Украйна. Това увериха представители на БАБХ в ефира на „ Здравей, България ”.

„ Не съм склонен, че няма надзор на фуражите, които постъпват в страната. От предходната година всички колета бяха изпитвани по индикатори, в това число и за тежки метали. Пробите са негативни ”, съобщи доктор Иван Генчев от БАБХ.

„ Взети са 575 проби от 1 октомври 2022 година до май 2023 година Няма отклонения в индикаторите. Тези проби са взети по време на засилен надзор. Съгласно Европейския правилник зърното от Украйна не предстои на формален граничен надзор. То влиза с документи. Вече навътре в страната могат да бъдат взети проби. Слънчогледът има доста положителни индикатори. Имаме от 46 до 49 % масленост, което надвишава заложената в българския държавен стандарт ”, разясни доктор Галя Викьова, зам. изпълнителен шеф на БАБХ с сектор храни.

„ Законодателството в региона на храните, особено за етикетирането, което е единно за целия Европейски Съюз, има ясни правила по какъв начин се афишира произходът. Например, в случай че процентното съответствие в халва, в която има вложен слънчоглед от Украйна, написа 35%, те го афишират – генезис „ Украйна ”, сподели още Викьова.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР