Няма замърсяване на българското Черноморие след взривяването на язовира Нова

...
Няма замърсяване на българското Черноморие след взривяването на язовира Нова
Коментари Харесай

Екоминистърът Юлиян Попов: Морето ни е чисто! Руснаците лъжат и се мъчат да убият туристическия ни сезон


Няма замърсяване на българското Черноморие след взривяването на язовира Нова Каховка в Украйна. Това съобщи изрично министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Според него има документиран диалог сред водещи съветски публицисти за това по какъв начин да употребяват проблема Нова Каховка, с цел да съсипят туристическия сезон в България и в Румъния.

„ Резервациите се усилват. Има доста непознати туристи. Нещата наподобяват по-добре. Работихме в продължение на един месец, с цел да обясняваме, че няма учредения за терзание. Няма никакво замърсяване от Украйна. Всички течения в северозападната част на Черно море, към Одеския залив, общо дружно остават в този район. Освен това самото замърсяване не е чак толкоз съществено. Все отново се изля питейна вода, макар че повлече със себе си неща ”, успокои в ефира на „ Събуди се ” по Нова ТВ министърът.

И добави, че от Военноморското учебно заведение във Варна ще обиколят с транспортен съд морето, с цел да вземат спомагателни проби и хората да бъдат спокойни, че водата е чиста.

„ Имаме относително дребна морска линия спрямо Гърция, да вземем за пример, където мисля, че са 12 000 км. Трябваше да я опазим в самото начало на прехода, трябваше да бъдем доста деликатни. Не бяхме. Черноморието ни се презастрои. Сега би трябвало да стартираме да мислим за тези неща, които може да оправим, което значи може би в бъдеще разрушение на някои неща. Има вложители, които са изоставили градежите, тъй като са банкрутирали. Трябва да мислим вероятно за фонд за възобновяване на природата, с цел да бъдат отстранени тези постройки. Това обаче евентуално няма да се случи тази или другата година. Това е въпрос на една дълга и скъпа стратегия ”, сподели още министърът.

За случая в един от огромните фабрики за нуклеарно гориво в Урал, Юлиян Попов изясни:

„ Не крием информация. Точно противоположното. В Русия стават и ще стават такива неща. Тя е разграден двор и това основава опасности. Но в тази ситуация няма покачване на радиацията в България. ”

За проблема с българските въглищни централи министърът напомни:

„ Зелената договорка се появи преди 2-3 години като самодейност. Търговията с излъчвания е от 2005 година, тъй че директивата, която вкарва тази търговия с излъчвания, която води до високи цени на излъчванията и надлежно на въглищата, е от 2003 година Тоест ние сме в тази обстановка от 20 години. ”

Според него въглищните централи ще затворят по пазарни аргументи.

„ Имаме доста централи, които нарушават така наречен наречените индустриални излъчвания. Т.е. освен парниковите, а непосредствено отровните. Те би трябвало да затворят по този начин или другояче, тъй като тровят хората ”, добави той.

Ако желаеме да предоговорим проекта в частта за затварянето на централи, би трябвало да предложим други възможности. „ Например увеличение на възобновимата сила, ускорение на енергийната успеваемост, въвеждане на промени в Закона за климатичните промени ”, посочи Попов. И предвижда, че цената на тока ще се успокои.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР