Няма връзка между земетресенията, които се случиха в Румъния и

...
Няма връзка между земетресенията, които се случиха в Румъния и
Коментари Харесай

Проф. Милошев: Всеки сеизмичен регион има максимални магнитуди, сградите да се строят според тях

„ Няма връзка сред земетресенията, които се случиха в Румъния и това в Турция. Ако постройките дават отговор на критериите за строителство не би трябвало да има сриване “. Това съобщи за БГНЕС проф. дмн Николай Милошев, шеф на Института по сеизмология към Българска академия на науките.

„ Ние непрестанно усещаме трусове с ниски магнитуди, в този момент по-скоро обръщаме такова внимание поради нерешителност ни от земетресението в Турция “, съобщи още той, след което посочи, че за жалост към момента не може да се планува дали ще има земетресение или не.

„ Ако приказваме за прогноза, то би трябвало преди всичко да се отговори на въпроса къде има възможност да има земетресение, отговорът е във всеки сеизмичен район, на второ място – с каква оптималната мощ би било то, и тук общо взето имаме отговор на въпроса, в България сме наясно с какъв най- висок магнитуд може да бъде трусът, само че за жалост на третия въпрос - по кое време ще се случи той, нямаме отговор “, разясни сеизмологът.

Относно двата следващи дни трусове в Румъния, проф. Милошев посочи, че те се приближават до земетресението, което изпитаха перничани през 2012 г, - трусовете са се е усетили в сеизмично дейни региони и дългото време, в което жителите там не са усетили трусове, може би е повода в този момент да има такива. „ Може би се е натрупала прекалено много сила, която в този момент се е освободила и по тази причина са се усетили земетресения “, разяснява още той, след което означи, че в случай че жилищните здания дават отговор на стандартите, не би трябвало да има провали за тях.
проф. дмн Николай Милошев
„ Сградите би трябвало да бъдат постоянни при каквито и да било трусове, тъй като те са издигнати чрез максимума мощ на земетресението във всеки един район. Оттук към този момент доколко се съблюдават условията и при проектирането, и при самото строителство, и по-късно при ремонтни действия, е различен въпрос, изискващ мнението на строителни специалисти ".

На въпроса дали се чакат други земетресения в някоя наша страна – съседка, проф. Милошев съобщи, че няма по какъв начин да сме сигурни. „ След земетресенията на 14.02. ние регистрирахме към 14-15 труса у нас и напълно слабички още толкоз е имало в румънската страна, само че за мен това е естественият ход на затихване на процеса “, добави още сеизмологът. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР