Няма установени  нови случаи на зараза от африканска чума по

...
Няма установени  нови случаи на зараза от африканска чума по
Коментари Харесай

Няма нови случаи на африканска чума по свинете в Кърджалийско

Няма установени  нови случаи на болест от африканска чума по свинете в Кърджалийско. Изгорялата плантация в Момчилград е единственото локализирано огнище. Пробите, взети от двете стопанства в Кърджали, са негативни, а прасетата в петте ферми във „ Върбалака “ са заклани непринудено. Това  стана ясно на извършеното съвещание на Областната епизоотична комисия в Кърджали.  Отрицателни са и всички изследвани проби от диви прасета. От РДГ Кърджали осведомиха, че е стартирал груповият лов и към този момент има отстреляни 100 диви свине, от които са взети проби за проучване. Според горските управляващи, в случай че ловът върви със същото движение, популацията ще бъде лимитирана до 3 животни на 10 000 дка.

От ОПУ Кърджали показаха, че от началото на месец октомври се почистват и дезинфекцират с препарати главно кошовете и местата за отдих по пътя Хасково-Кърджали-Маказа, правата Кърджали-Мост-Манастир  и пътя Кърджали-Ардино-Смолян. Извършва се и обход на мостовите уреди за изхвърлени умрели животни.
        
Със заповед на министъра на земеделието и храните е разпоредено да се оформят 3 подзони към евентуално инфектираните територии, като за всяка от тях ще има друг режим на осъществявани действия като надзор, претършуване, ловуване и други Актуализирана е информацията за броя на свинете, отглеждани в обекти вид заден двор и за терените, избрани за загробване на умрели животни.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР