Няма срок, в който да се гласува оставката на кабинета.

...
Няма срок, в който да се гласува оставката на кабинета.
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Засега не се обсъжда хипотезата служебно правителство

Няма период, в който да се гласоподава оставката на кабинета. Гласуването може да се насрочи и след 8 март. Всичко е в ръцете на ръководителя на Народното събрание, това споделя пред Труд news ” конституционалистът проф. Пламен Киров.

Интересно е дали Денков ще подаде оставка като министър-председател, или държавното управление ще подаде оставка въз основа на решение на Министерски съвет. И в двата случая при приемане на оставка - на държавното управление или на министър-председателя, държавното управление излиза в оставка.

 

От момента на гласуването се задейства процедура на член 99 на конституцията, т. е. президентът може да стартира съвещания. Той може да ги стартира от деня, в който е гласувано решението за оставка, може от идващия ден, т. е. той няма период да организира тези съвещания.

 

Може да ги забърза и в границите на два часа да ги завърши. И откакто завърши консултациите с всички парламентарно показани партии, президентът връчва изследователски мандат, на разположение, посочено от най-голямата по бройка парламентарна група, т. е. на ГЕРБ.

 

Има седемдневен изследователски мандат, в който лицето, претендент за министър-председател ще би трябвало да отиде да рапортува на президента: Готов съм да сформира държавно управление, или надлежно - Не съм подготвен.

Ако не мине, следва втори опит - същата процедура.

 

Между първия и втория опит президентът отново може да прави съвещания. Там няма период, по кое време да връчи втория изследователски мандат. Ако и вторият опит е несполучлив, следва трети опит. В този случай е задължен в седемдневен период да връчи третия мандат. Той се връчва на парламентарна група и се счита, че в седемдневен период парламентарната група би трябвало да уточни претендент за министър-председател и надлежно той да има още седем дни, в които да предложи състав.

Засега няма да обсъждаме хипотезата " служебно държавно управление ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР