Няма сближаване на позициите межзу ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по отношение

...
Няма сближаване на позициите межзу ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по отношение
Коментари Харесай

Лена Бориславова: Няма да има коалиционно споразумение. Нямаме си доверие

Няма доближаване на позициите межзу ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ във връзка с механизмите, по които да работи общата коалиция. И днешната среща не демонстрира вероятен позитивен резултат.

" България има потребност от постоянно държавно управление, само че то би трябвало да има зад тила си устойчиво парламентарно болшинство. В противоположен случай, то става един заслон, зад който ние няма да позволим да се крият плаващи болшинства с присъединяване на „ Възраждане “ и Движение за права и свободи ".

 

Това съобщи членът на партийното управление на Политическа партия Лена Бориславова на влизане в Народното събрание, където разгласи, че отива, с цел да се включи в диалозите по управническата стратегия.

 

Тя изясни пред медиите, че казусът на десните са " плаващите болшинства " сред ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане ", които се следят в Народното събрание напоследък.

Бориславова отхвърли опцията за подписване на съдружно съглашение с ГЕРБ-СДС, и настоя, че всичко, което е нужно, е механизъм, който да обезпечи спазването на уговорките, поети при основаването на кабинета.

" Тук няма нищо ново, нищо друго от това, което към този момент бяхме договорили с сътрудниците от ГЕРБ преди три седмици, тъй че аз се надявам да се върнем към този формат и това, което договорихме тогава ", сподели тя.

А отхвърли от съдружно съглашение изясни с това, че сред двете обединения няма доверие.

  " Това не може да се преодолее просто по този метод. Ние желаеме да има механизъм, с който да де ангажират парламентарните групи, с цел да могат да имат постоянни болшинства, с които да обезпечат безпроблемна работа на кабинета за тези неща, за които към този момент сме постигнали единодушие ", сподели още Бориславова

 

Тя напомни изказването на Политическа партия в петък, в което се споделя, че няма да бъдат допускани плаващи болшинства за правосъдна промяна, тъй като съставляват нарушаване на правилата, с които бе подкрепено държавното управление " Денков - Габриел ".

Тогава от " Продължаваме промяната " - " Демократична България " желаеха гаранции от ГЕРБ за устойчивостта на държавното управление, поканиха партията на Бойко Борисов на среща и заплашиха с оставка на държавното управление, в случай че не се одобряват 7-те сложени условия:

 

-Общ ръб за предопределение на регулаторите
-Да се съблюдава към този момент утвърдената обща законодателна стратегия
-Пътна карта за правосъдната и конституционната промяна
-Реформа в службите
-Съгласуван закон за антикорупционната комисия
-Преработка на Изборния кодекс
-Обща позиция за законността на референдума на " Възраждане ".

 

Бориславова не отговори съответно на въпрос дали " Продължаваме промяната " - " Демократична България " би отстъпила от някое от поставените условия, само че акцентира, че най-важното е да бъдат избегнати плаващите болшинства.


ГЕРБ не престават да упорстват, че е належащо съдружно съглашение, каквото изиска водачът им Бойко Борисов предходната събота. „ Още първоначално казахме на сътрудниците от Политическа партия и Демократична България, че това, което оферират няма да сработи. Ненапразно в демокрациите са измислени съдружните формули. Коалициите не се основават, тъй като някакви хора доста си харесват, а тъй като, когато се конструира парламентарно болшинство, би трябвало да се разпределят отговорностите “, съобщи зам.-шефът на ГЕРБ Даниел Митов пред Нова ТВ.

„ Казахме на сътрудниците лакомията им за власт да не е толкоз явна, че и за тях няма да е потребно да преядат с власт, тъй като бързо ще стартират да вършат неточности и това ще си проличи. Ние виждаме само предпочитание за завземане на от ден на ден позиции и власт, без подготвеност “, остро сподели Митов.

В същия дух се изрече и Екатерина Захариева. „ Не одобряваме ултиматуми, само че сме подготвени да седнем и да работим по съдружно съглашение. Но дано да стартираме да назоваваме нещата с същинските им имена. Каквото и да приказваме, това си е коалиция “, посочи тя пред bTV. Захариева уточни, че двете обединения непрекъснато водят диалози между тях – даде за образец, че през днешния ден ще се беседва за конституционната промяна, а в петък по общите законопроекти, по които работят.

 

 

 

 

" Не приказваме за съдружно съглашение, а за механизъм, който да обезпечи съблюдаване на поетите задължения при образуването на държавното управление. Няма нищо ново от това, което към този момент бяхме договорили с сътрудниците преди 3 седмици ".

 

Това съобщи Лена Бориславова на влизане в Народното събрание, където разгласи, че отива, с цел да се включи в диалозите по управническата стратегия.

 

Плаващи болшинства за правосъдна промяна и управническа и обща законодателна стратегия просто са неприемливи и са нарушаване на правилата, на които това държавно управление бе подкрепено от двете политически сили, съобщи тя.

 

Тя се възмути, че " хората цитират персонална преписка ", и изясни, че въпросният есемес е изпратен в различен подтекст. " Този есемес бе във връзка на плаващото болшинство, с което бе признат един антикорупционен закон и бе отритнат този на ПП-ДБ. Ние изработихме с сътрудниците от ГЕРБ обща управническа и законодателна стратегия, което е и мотива за тази среща през днешния ден с техни представители и министъра на правораздаването. През последните две седмици имаше и други такива срещи ", изясни някогашната говорителка на кабинета " Петков ".

 

Бориславова настроя, че България има потребност от постоянно държавно управление и то би трябвало да има зад тила си устойчиво парламентарно болшинство. " В противоположен случай става заслон, зад който няма да позволим да се крият плаващи болшинства с присъединяване на " Възраждане " и Движение за права и свободи, каквито бяха образците от мината седмица ", акцентира тя.

Малко след нея в Народното събрание влезе и Росица Кирова от ГЕРБ. В Народното събрание е и правосъдния министър Атанас Славов, както и представители на ГЕРБ и ПП-ДБ.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР