Няма съмнение, че тези, които събарят паметника, ще платят политическата

...
Няма съмнение, че тези, които събарят паметника, ще платят политическата
Коментари Харесай

Андрей Райчев: Демонтажът на паметника е опит да се каже, че ще победим руската държава. Няма да стане

Няма подозрение, че тези, които събарят паметника, ще платят политическата цена. Правят неточност ", съобщи социологът Андрей Райчев. Заедно с медийния експерт доцент Георги Лозанов и политолога проф. Росен Стоянов той дискутира в предаването „ Здравей, България ” на Нова телевизия  скандала към Паметника на Съветската войска. 

„ Няма подозрение, че тези, които събарят паметника, ще платят политическата цена. Правят неточност. Върху част от българите се извърша алегорично принуждение. Властта демонстрира, че е мощна и може да докара кран и да реже скулптури. Всичко това се развива на фона на украинско-руския въпрос. България е разграничена на две. Едните споделят, че ще има победа против Русия, другите споделят би трябвало договаряния. На този декор демонтажът е опит да се каже че ще победим съветската страна. Няма да стане. По неестествен метод се пробват още веднъж да ни опълчват един на различен ”, изясни Андрей Райчев. По думите му, сцената е грозна и от софтуерна позиция е грозна и върху част от българите се прави символично насилие - " вие не сте на власт ". 

Взривяването на мавзолея на Георги Димитров беше покруса, а това е фарс. " Между другото, какво спечелихме? Един туристически обект по-малко в София и една забавна постройка, която можехме стотици години да демонстрираме. Е, хубаво, направиха паркинг. Сега ще стане същото. Практически резултатът е нула и минус, несъмнено, за тези, които го вършат. За политически минус приказвам. Но друго ви споделям - по неестествен метод се пробват още веднъж да ни опълчват един на различен ", добави Андрей Райчев.

Според Георги Лозанов доста се надценява носталгичното, постсъветско българско въодушевление, тъй като когато се стигне до това хората да гласоподават, както на последните локални избори, вотът е евроатлантически.

" От бранителите на паметника това е мощно драматизирано. Това е софтуерен развой. После с оксижен всички елементи ще се съберат. От другата страна по-скоро има опит за нормализация на това, което се случва. Струва ми се че тази мощна вълна, която се разиграва на опозиция против паметника е основно са московска аудитория. Този монумент заставам 30 години. Трябваше да се демонтира през 90-те години, когато и този на Ленин. Сега тази драма се случва, тъй като това се проточи ”, изясни доцент Лозанов. 

Инфо: Нова телевизия

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР