„Няма съмнение, че ще платим висока цена, нито, че ни

...
„Няма съмнение, че ще платим висока цена, нито, че ни
Коментари Харесай

Явор Божанков: Ако санкциите работеха и бяха ефективни, нямаше да стигнем до война


„ Няма подозрение, че ще платим висока цена, нито, че ни чакат тежки времена. И Русия, и Украйна са значим сътрудник във връзка с редица първични материали. Като стартираме от енергетиката, газта, нуклеарното гориво, туризмът, минем през житото, слънчоглед, желязна руда. Няма спор, че не България, целият свят ще пострада. България ще бъде по-засегната, тъй като тя е по-тясно обвързвана и в годините обратно не е диверсифицирала доста източници. “ Така националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Явор Божанков заключи настоящата конюнктура в ефира на БТВ.

„ Отделно филантропичната рецесия ще ни засегне, нашата обществена система е нежна. Правителството сега работи за застраховане на този развой, работи за сигурност на енергийните доставки, за различни източници на сила, за обезпечаване на държавния запас. Оказва се, че в годините обратно тези системи са били занемарени и оставени на ръба на оцеляването “, сподели още той в предаването “Тази неделя “.

По думите му суматохата с горивата няма никакво съображение, даже има направен механизъм България да се доставя различно с нефт и от трети страни.

„ Нашата позиция във връзка с глобите е по-балансирана, по-различна от тази на други политически сили. Ако глобите работеха и бяха ефикасен инструмент, нямаше да стигнем до война “, безапелационен бе Божанков и добави, че би трябвало да бъдем извънредно деликатни в това по какъв начин всяка една глоба ще се отрази на България. „ Затова от Българска социалистическа партия никой не може да чака недомислени и крайни позиции, в противен случай, сега са нужни разсъдък и успокоение. Затова търсим отговора дружно, и Европа, и НАТО “, сподели още той.

Божанков изясни, че решението на Народното събрание нито анулира, нито постанова наказания и България не може да е първата страна, която афишира, че завършва всички стопански връзки с Русия. „ Ние подкрепихме тази декларация в 4 от 5-те ѝ точки и остро осъдихме военния спор, което е най-важно в тази ситуация “, разяснява той и добави, че един от рисковете пред България сега е поляризация и извънредно опълчване.

Божанков удостовери позицията, която Корнелия Нинова изложи, а точно, че Българска социалистическа партия не поддържа идването на войски от друга народност на наша територия. „ Самата истина е, че директна и непосредствена опасност за сигурността на страната няма сега “, безапелационен бе той и добави, че левицата е “за “ филантропичната помощ, а войната би трябвало да спре час по-скоро.

Във връзка със промяната на военния министър националният представител от Българска социалистическа партия изясни, че по съдружно съглашение “Продължаваме смяната “ издига, предлага, назначава и в тази ситуация освобождава Стефан Янев. „ Не зная за какво този въпрос се слага на Българска социалистическа партия, ние нямаме отношение към избора му. Среща имаше, на която министър председателят доста ясно изложи своите причини за промяната на военния министър “, изясни той. Божанков развенча слуховете, че сред Българска социалистическа партия и Стефан Янев има сходни позиции.

„ В момента и ГЕРБ, и Движение за права и свободи, и Възраждане желаят нови избори, да пратят България по време на война на избори. Припомням, че това е политическата мощ, която не свързва България с интерконектор, не направи нова енергийна мощ, в противен случай, построи тази връзка, която още веднъж ни прави 100% подвластни от съветския газ. И сега същите хора, които извадиха общини и учебни заведения на свободния пазар, питат за какво е скъпа електрическата енергия, това е цялостен парадокс “, съобщи Божанков във връзка с ГЕРБ. Той добави, че ръководещите се оправят с следствията от ръководството на ГЕРБ, инфлацията, ценовата рецесия, енергийната рецесия и война. „ Надявам се да им е останал някакъв разсъдък и да не се пробват да саботират личната си страна “, заключи той.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР