Няма съмнение, че продажбата на активите на ЧЕЗ в България

...
Няма съмнение, че продажбата на активите на ЧЕЗ в България
Коментари Харесай

КЕВР: Спазваме закона при сделката за ЧЕЗ и не можем да...

Няма подозрение, че продажбата на активите на ЧЕЗ в България провокира голям интерес. Това съобщи на специфичен брифинг ръководителят на КЕВР Иван Иванов, който разяснява горещата тематика за договорката за ЧЕЗ. " Искам безапелационни да заявя, че комисията се управлява единствено и само от закона и подзаконовите нормативни уредби. Във връзка с това КЕВР има два случая, по които може да вземе отношение. Първият е, в случай че се продава обособена част от лицензирано сдружение, като в тази ситуация няма такава продажба, тъй като сдружението се продават в целокупност. Вторият е, в случай че покупател залага отчасти или напълно активи на сдружението, с които то упражнява лицензионна активност. Всички други пълномощия могат да бъдат търсени в друга нормативна уредба и да засягат други органи на страната. Сделката към момента не е финализирана.

Ако тя бъде финализирана, тогава КЕВР има доста ясно написани пълномощия, които са свързани с предпазен, настоящ и следващ надзор на енергийното сдружение, без значение от това кой е новият собствениккоито. Целта е да се управлява сигурността на доставките и качеството на услугите. ДАНС, финансово разузнаване, Национална агенция за приходите - обърнете се към тях по въпросите за финансирането на договорката. Ние можем да вземем отношение единствено за лицензионната активност. Имало е и други такива случаи - притежателите се сменят, само че лиценза се резервира ", даде образец Иванов.

  " Ние сме длъжни да спазим закона и нормативните актове, както вършат всички български жители и нституции. Българските жители и бизнес би трябвало да бъдат спокойни, че няма да има катаклизми при определянето на електрическата енергия доставяна от ЧЕЗ. След завършването на договорката за активите на ЧЕЗ ще бъде направена оценка на всички техни разноски и в случай че се наложи, ще бъдат поправени параметрите за идващия 3-годишен регулаторен интервал, както направихме предходната година, тъй като разноските не бяха изпълнени в своята целокупност. Заявявам го напълно отговорно – хората не трябва да се тормозят.

 Заемът, който ще вземе госпожа Върбакова, няма да натовари българските жители и няма да се заплаща през цената на тока. Вчера споделих на господин президента същото - КЕВР не може да се намеси в процедурата. Уверих го също по този начин, че строго ще ревизираме ЧЕЗ, с цел да се подсигурява сигурността на доставките на ток ", безапелационен беше той. Иванов разяснява и тежката зимна конюнктура. " Електроенергийната система на България се оправя ослепително в затруднената зимна конюнктура. Всички предприятия работят отлично ", разкри той.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР