Няма регистриран случай на коронавирус на територията на община Стара

...
Няма регистриран случай на коронавирус на територията на община Стара
Коментари Харесай

Мерките на Стара Загора заради коронавируса

" Няма регистриран случай на ковид на територията на община Стара Загора, в непрекъсната връзка сме с лабораторията и лечебните заведения от общината. Това обаче не ни успокоява. Очакваме, че всеки миг може да се случи. Затова подхващаме тези ограничения ", сподели на конференция кметът на града Живко Тодоров. 
Общинското управление ще предложи на Областния спешен щаб, който заседава през днешния ден в 16:00 часа да се удължи ваканцията за учениците най-малко с още две седмици, разяснява още той.
Ресорният заместник-кмет Иванка Сотирова посочи, че огромна част от учебните заведения имат подготвеност за онлайн другарство сред учители и възпитаници. " В очакване сме министърът на образованието да излезе със заповед за ограниченията в образователните заведения ", разяснява тя.
ПРЕДИ ДА СТАНЕ ИЗВЕСТНА ЗАПОВЕДТА НА ЗДРАВНО МИНИСТЕРСТВО за затваряне на детските градини и яслите, госпожа Сотирова сподели, че в детските ясли и градини ще продължи засиленият филтър заран - инспекция на всяко дете. В детските заведения има засилени ограничения за минимум 4 пъти стерилизация на всички пространства. Те ще останат отворени за банкет. Тъй като в някои към този момент посещаемостта е намаляла с към 60 на 100, ще се допусне съставяне на сборни групи, посочи Сотирова.
В заведенията, предлагащи обществени услуги, е стеснен достъпът до възрастните хора, разгласи Сотирова и прикани околните им да бъдат дисциплинирани и да се преценяват с наложените превантивни ограничения. Социалният патронаж има подготвеност да се усили броят на доставките.
Следи се обстановката и в ромския квартал " Лозенец ", посочи Сотирова. Проблемът там е с дисциплината на популацията. Всеки ден обаче в общината се получават описи на завръщащи се от чужбина, с цел да се управлява обстановката. 
За един месец ще останат затворени културните институти в общината, разгласи кметът Тодоров. Изготвено е предложение до общинския съвет да се отделят 100 хиляди лв. от запаса в бюджета, с цел да бъдат обезщетени театрите и операта, които генерират доходи от визити. 
За гости се затварят всички спортни зали и пенсионерски клубове. В заведенията - кафенета и заведения за хранене, ще се реализира непрестанен надзор дали се съблюдават всички рекомендации за стерилизация и за отстоянието сред клиентите. Нощните заведения и фитнес залите ще бъдат затворени. Проверките за съблюдаване на наложените ограничения ще стартират още довечера
В ритуалните зали, където се правят бракосъчетания, няма да се позволява скупчване на хора. Ще се правят в наличието единствено на младоженците и очевидците.
Всички администрации ще работят онлайн, ще остане отворен осведомителният център на общината. 
В транспортните средства на градския превоз, на автогарата и на местата, където се продават билети и карти, постоянно се прави стерилизация. Същите ограничения се ползват и за детските площадки, паркова мебел и други места, през които минават доста хора.
Общинският пазар, както и двата мола в града, ще продължат да действат при засилени ограничения за стерилизация. До затваряне може да се стигне при вероятно появяване на случай със болен в Стара Загора. 
В инфекциозната клиника на Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване (УМБАЛ) " Проф. доктор Стоян Киркович " има 40 свободни места. Тубдиспансерът може да се преоборудва и да одобри пациенти, заяви още Живко Тодоров, който в понеделник ще се срещне с управлението му, с цел да се уточнят каква помощ ще им е нужна от общината. В момента има над 50 индивида от Стара Загора, които са сложени под карантина.
Хранителните магазини и вериги в Стара Загора са добре заредени, не се следи нервност за запасяване със артикули от първа нужда. В аптеките е основан пропускателен режим да влизат единствено хора, които могат са бъдат обслужвани на гишетата. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР