Няма радикализация сред българските турци, тя е налице в циганските

...
Няма радикализация сред българските турци, тя е налице в циганските
Коментари Харесай

Каракачанов категоричен: Сред българските турци няма радикализация

Няма радикализация измежду българските турци, тя е налице в циганските гета и измежду етническите българи-мюсюлмани в някои елементи на Източните Родопи.
Това сподели пред депутатите в комисията по защита вицепремиерът и боен министър Красимир Каракачанов в отговор на депутата от Движение за права и свободи Джейхан Ибрямов по време на блицконтрол.
Ибрямов изрази паника от обява във в. " Българска войска ", в която се проучва радикализацията измежду мюсюлманите у нас. Той изрази безпокойствие, че сходни разбори могат да нагнетят отрицателни настроения към мюсюлманите в България и попита има ли такива данни за радикализация, в случай, че нито службите, нито държавното управление са излизали с такова мнение.
" Обезпокоителното е, че се внушава, че това има корени и е имало корени у нас. Не ме разбирайте неправилно, аз също съм мохамеданин, изповядвам исляма и знам какво значи да се провядва коренен ислям ", сподели депутатът от Движение за права и свободи.
" Това е проучване на един академик, не си представяйте, че вестникът идва на бюрото ми и ги цензурираме. По отношение на това, че държавното управление няма изказване, е по този начин, само че не сте прав, че службите нямат такива разбори. Истината е, че проявления има в гетата в циганските общности и в някои региони в Източните Родопи ", отвърна Каракачанов. По думите му ромите слагали бурките и пускали брадите поради пари. " Те поставят фереджета и пускат бради, тъй като сега получават хонорари, само че техните деца израстват в тази конюнктура и на следващия ден може да създадат проблемите, като в Белгия и Франция ", предизвести вицепремиерът по сигурността, представен от Канал 3.
Каракачанов обаче акцентира, че сходни разбори не би трябвало да се употребяват за втълпяване на настроения против мюсюлманите в България. Тези, които основават борбата, са се изучили в чужбина и даже в родния град на дясната ръка на Бин Ладен, подсети той. Според Каракачанов по-добре да се приказва и да се вземат ограничения при съществуването на такива проблеми, в сравнение с да мълчим. " Това не е отношение и не би трябвало да бъде отношение към другите религиозни общности. Утре може някоя друга общественост да проповядва сходни настроения ", уточни още министърът на защита.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР