Няма пострадали българи от мощните наводнения нито в Германия, нито

...
Няма пострадали българи от мощните наводнения нито в Германия, нито
Коментари Харесай

ВИДЕО/СНИМКИ Българи в Германия показаха адската стихия, пом...

Няма потърпевши българи от мощните наводнения нито в Германия, нито в Белгия. В Генералното ни консулство във Франкфурт на Майн и в посолството ни в Белгия все още не е постъпвала информация за починали или изчезнали при естественото злополучие наши сънародници, оповестява Нова телевизия. Мисиите ни са в контакт с локалните управляващи, наблюдават обстановката и са подготвени да окажат подпомагане при нужда, оповестяват още от Министерство на външните работи.



Десетки българи изпратиха фрагменти от бедствието край домовете им. Те описват истории за наводнени приземни етажи, евакуация с лодки и рискови химикали по улиците.

Реката Зауер, която дели Германия и Люксембург при град Битбург, е нараснала в пъти размерите си след пороите.



„ Това беше една дребна река, която стана в голямо езеро. Цяла нощ хората се изтеглиха с лодки, с багери, към този момент няма жертви”, описа Руен Мелнишки.

След като вали над 24 часа, в провинцията Рейнланд-Пфалц също се стига до бедствено състояние. Жителите в района са без ток от през вчерашния ден.



„ Засвириха сирените и се проведоха всички строителни компании в региона, донесоха чували с пясък, с цел да лимитират коритото на нашата дребна река, с цел да не прелее. Проблемът е, че пожарникарите не могат по едно и също време да избавят хора с риск за живота и в това време да изпомпват килерите на хората с вода, по тази причина ги оставят цялостни с вода и гледат да избавят хората.

В прилежащото село има 20 срутени къщи, 30 индивида са още в неопределеност – това като го споделям и настръхвам”, показа Николина Николова.

Дъждът в планинското село, в което живее тя, към този момент е спрял. Но ситуацията не е овладяно, споделя българката.



„ Има огромна заплаха язовирът, който е покрай нас – той към този момент прелива, само че като се изпълни, ще почне да прелива с по-бърза скорост и тогава ще изтеглят всички градове и села в района”, изясни Николина.

От цяло денонощие без ток са и жителите на град Хюрт в Северен Рейн-Вестфалия. Сред тях е Иван - български студент в Германия, който живее в общежитие.

„ Химически цех също е препълнен и по улиците се стичат рискови води с химикали. Кметът на града разгласи бедствено състояние, затвориха се улици, на хората им беше казано да си затварят прозорците, да не излизат на открито.



Много жилища са наводнени, изкарваха вода с кофи и маркучи. Момче от футболния тим, в който играя, е тъкмо в епицентъра в и ще би трябвало да се евакуира”, описа той.

В генералното ни консулство във Франкфурт на Майн не е постъпвала информация за починали, изчезнали или потърпевши българи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР