Няма отлагане на тол системата за догодина. В промените на

...
Няма отлагане на тол системата за догодина. В промените на
Коментари Харесай

Няма отлагане на тол системата, а само на търговската експлоатация на електронната система

" Няма отсрочване на тол системата за следващата година. В измененията на Закона за пътищата се планува единствено отсрочване на комерсиалната употреба на електронната система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние. Тя ще бъде въведена в техническа употреба на 16-и август. Целта е да се добие визия за същинските разноски на превозвачите за тол таксите ". Това съобщи пред БНР ръководителят на УС на Агенция " Пътна инфраструктура " Георги Терзийски и посочи, че въз основа на тестванията в действително време ще бъдат избрани цените и стартовият обсег на пътищата с тол такси. " Целта е събиране на доходи, които да подсигуряват финансова резистентност на пътния бранш. Да има покритие на трасетата, които се употребяват от директния цени. Да има опция за нулеви ставки на пътищата в неприятно положение ", изясни той.

На въпрос за какво АПИ се лишава от няколко милиона лв. като към този момент няма да се занимава с даването на бордовите устройства на тировете и с изчисляването на таксите за потребление на пътищата, а тази активност ще бъде трансферирана към частни компании.

" Държавата не губи. АПИ не преотстъпва, а търси допустимо най-хубавото и конкурентно обслужване на клиента, както е в Европа. Конкуренцията не е във връзка с таксите, а в обслужването на клиента. Съществува консенсус в Европейска комисия, че услугите би трябвало да се дават от частни компании, което е в интерес на обслужването на клиентите, тъй като, в случай че АПИ продава бордови устройства, това е все едно Национална агенция за приходите да продава касови апарати и по-късно да управлява приходите ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР