Няма опасност за България след инцидента в Уралския електрохимически комбинат

...
Няма опасност за България след инцидента в Уралския електрохимически комбинат
Коментари Харесай

МОСВ: Няма опасност за България след инцидента в Уралския електрохимически комбинат

Няма заплаха за България след случая в Уралския електрохимически комбинат в съветския град Новоуралск, оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

По информация на съветската осведомителна организация РИА Новости, равнищата на радиация в обекта и в покрайнините на града са естествени. Инцидентът е местен и мястото на хипотетичната повреда е надалеч от територията на България, показват от ведомството. 

Вчера РИА Новости заяви, че в завода за обогатяване на уран се е разхерметизирал цилиндър, съдържащ обеднен уранов хексафлуорид,  без да показва каква е била повода за това.

До момента Националната автоматизирана система з а непрестанен надзор на радиационния гама-фон не е записала промени на територията на България , се споделя още в известието.

Изпълнителната организация „ Околна среда “ (ИАОС) управлява системата, която разполага с 26 автоматизирани мониторингови станции, ситуирани в цялата страна.

Автоматизираната система е част от Европейската платформа за продан на радиологични данни, като те се подават на всеки час. 

На територията на страната има построени и шест стационарни станции във Враца, Монтана, Бургас, Варна, Свищов и София - за мониторинг на естествени и техногенни радионуклиди в аерозолни филтри. 

По мотив военните дейности на територията на Украйна , специалисти в лабораторията по радиационни измервания, към системата на Изпълнителна агенция по околна среда, наблюдават за всички вероятни гама излъчващи радионуклиди.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР